Трябва ли да плащам банковия заем на починалия ми съпруг?

Съпругът ми почина, а имаше заем в една банка с много висока лихва, няма поръчител, не е направена и застраховка по заема, ако не плащам /понеже нямам възможност/ какво ще стане, въобще в правото си ли съм да не им плащам.

Вие имате качеството на законен наследник на починалия си съпруг (заедно с децата от брака, ако има такива). По силата на закона Вие като законен наследник на починалия наследявате както правата, така и задълженията му. Това означава, че банката може да насочи претенцията си за вземането по кредита срещу Вас и другите законни наследници на починалия.

В тази хипотеза Вие имате три възможности:

- да приемете наследството и да започнете погасяване на дълга, като в този случай ще отговаряте за дълга както с наследеното имущество, така и със собственото си такова;

- да се откажете от наследството, чрез спазване на определена от закона процедура пред Районния съд. В този случай Вие преставате да бъдете наследник на съпруга си и неговите кредитори не могат да търсят от Вас изпълнение на неговите задължения. Отказът обаче обхваща цялото наследство, оставено от починалия. Т.е. няма да отговаряте за задълженията на починалия, но и няма да придобиете нищо от оставеното от него имущество. Отказът, както и приемането, е окончателно. Ако се откажете от наследството, не може в по- късен момент да го приемете.

- да приемете наследството по опис – в този случай ще отговаряте за дълга на починалия, но само с това, което сте получили от него.

Тук следва да се отбележи и още една особеност, предвидена от Семейния кодекс, а именно – каква е била целта на получения кредит.

Това е важно, тъй като според Семейния кодекс ако едно задължение е поето за задоволяване на нужди на семейството, то за изпълнението му отговарят и двамата съпрузи солидарно.

С Уважение: мл. адв. Павел Атанасов, Адвокатско дружество „КИРЯКОВИ И КО”, гр. Добрич