Билирубинометър беше дарен за неонатологията в МБАЛ Добрич

Дарението е от Фондация “Нашите недоносени деца”. Уредът, който измерва натрупването на билирубин в кожата на бебетата е осигурен със средства от дарителската кампания “Да осигурим апаратура за 6 неонатологични отделения в страната”

Билирубинометър беше дарен за неонатологията в МБАЛ Добрич

Новият билирубинометър позволява безкръвно проследяване на нивата на билирубин, което спестява много убождания на най-мъничките пациенти в отделението. Билирубинът е пигмент, образуващ се при разпадането на червените кръвни телца и е причинител за жълтеница при новородените и недоносени бебета. “Проследяването на нивата му е изключително важно, защото натрупването му носи риск да премине кръвно-мозъчната бариера и да увреди мозъка”, посочва д-р Йовка Тихонова, началник на отделение по неонатология към МБАЛ Добрич. “Особено опасен е билирубинът за недоносените бебета, поради тяхната незрялост. Настъпилите неврологични увреждания са трайни и необратими”.“Билирубинометърът дава бързи резултати и ни помага за проследяване на жълтеницата с цел започване на навременна терапия, с която ще избегнем неврологичните усложнения”, изтъква д-р Тихонова. 

Отделението по неонатология  е единствено в Добричка област за лечение на новородени и недоносени деца. В него се приемат за интензивно лечение и новородени в критично състояние, с нарушени витални показатели, от родилните отделения на област Добрич (гр. Балчик, гр. Каварна). По данни на НЗОК през 2023 година общият брой на ражданията в него е бил 670, а процентът на бебетата с тегло под 2500 гр. е 12,68 на сто.  Новият апарат ще позволи всички те да получат по-качествени и неинвазивни грижи след раждането. 

МБАЛ-Добрич  благодари на Фондация “Нашите недоносени деца” за оказаната поредна подкрепа на болницата в гр. Добрич.