Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша

Операторът на летище "Щръклево" прави проби за "засяване" на облаци

Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша

Експериментална технология за предизвикване на валежи се тества за първи път в България в района на летището на с. Щръклево край Русе, съобщава на сайта си в-к „Сега“. Целта на изкуствения дъжд е да спасява земеделските площи в Добруджа от сушата. Тя намалява добивите на зърно вече пета година, а от началото на 2024 г. в житницата на България са паднали само 22 литра на кв. метър.



С помощта на самолет, снабден със специални резервоари, се разпръскват аерозолни частици сребърен йодид в облаците. Реагентът се свързва с водните пари и подпомага растежа им. Така само за минути може да се получи дъжд от облаци, от които в обикновени условия не вали поради недостиг на кондензационни ядра, обясняват ангажираните с експеримента метеоролози.

Главен инициатор на проекта е Христо Крушарски, собственик на фирма за противоградова защита със самолетен способ на Североизточната България и концесионер на летището в с.Щръклево. Според него са необходими решителни действия за адаптация към промените в климата, свързани с по-високите температури и засушаването.

Експериментите с новата технология у нас ще продължат през лятото. Проучванията се правят в координация с Изпълнителната агенция за борба с градушките и Националния институт по метеорология и хидрология. В първоначалната фаза на проекта ще се събира информация от метеорологичния радар в Шумен и наземните метеорологични станции в Търговище, Разград, Велико Търново, Русе и Добрич.

Очаква се държавата също да се включи с финансиране и договори за използването на разработвания способ, ако се докаже неговата ефективност.

Повече по темата -  в сайта на в-к "Сега".