796 декара с нови гори на територията на СИДП

До края на година ще бъдат залесени още 500 декара, стана ясно по време на работна среща на екипа по проекта „Горите на Североизтока”

796 декара с нови гори на територията на СИДП

Ръководителят на проекта инж. Веска Стойнева и началникът на отдел в Дирекция „Търговски дружества и държавни предприятия“ инж. Николай Василев посетиха всички обекти и дадоха много добра оценка на лесовъдите в ДЛС-Тервел, ДЛС-Балчик, ДЛС-Шерба, ДГС-Нови пазар, ДГС-Генерал Тошево и ДГС-Варна. В края на работната среща стана ясно, че въпреки забавянето през годините проектът ще бъде завършен в срок.



Проектът LIFE IASHAB, с работно наименование „Горите на Североизтока“, е една от инициативите на Североизточно държавно предприятие – Шумен, насочени към опазване и възстановяване на природата и горите в стопанисваната от предприятието територия.

Основната цел на проекта е да бъдат премахнати насаждения от инвазивни чужди видове, които са в неблагоприятно състояние, и да се възстановят приоритетни горски местообитания в 10 защитени зони от мрежата Натура 2000: „Провадийско-Роякско плато“, „Хърсовска река“, „Суха река“, „Камчия“, „Крайморска Добруджа“, „Камчийска и Еменска планина“, „Островче“, „Преславска планина“, „Голяма река“ и „Росица-Лозница“.

В допълнение на планираните преки консервационни дейности, проектът допринася за подобряване на стратегическото планиране в горския сектор и осигурява възможности за обмен на опит, и добри практики с експерти от други европейски държави.