Празнуваме Лазаровден. Какви са традициите и обичаите днес

По традиция Лазаровден се отбелязва в предпоследната събота преди Великден. Днес се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Цветница.

Празнуваме Лазаровден. Какви са традициите и обичаите днес

Лазаровден, Лазарница е християнски празник, кръстен на Свети Лазар. Името на светеца е символ на здраве и дълголетие.


На този ден се изпълняват обичаят лазаруване и поминалните обреди. Според вярванията в Североизточна България на Връбница "разпускат, пускат умрелите" от гробовете. За да засвидетелстват почитта си към тях, устройва се Лазарската задушница.

В навечерието на Лазаровден жените ходят на гробището, за да прекадят и прелеят вино на гробовете на близките си. Вечерта или на Лазароден се раздават в селото просфорки, които са винаги нечетен брой, но са съобразени с броя на починалите.

В лазаруването участват моми и момичета, които се събират в групички по възраст.  В четата има пеячки, шеталици, една от лазарките носи кошничка с яйца. Обхождат селото в събота от обяд и неделя до обяд, като влизат във всяка къща, пеят песен за всеки член от семейството. Девойките и момичетата играят лазарско хоро, а домакините ги даряват с яйца. 

В българската традиция Лазаровден е празник на нивите, пасищата и горите, но и празник на момичетата, които след като лазаруват могат публично да се момеят, да се обличат и държат така, че да ги харесват ергените, да имат любим, да се омъжват. Денят се нарича още Лазарова събота, Лазарица, Лазар. Три обредни ритуала са свързани с него - лазаруване, избиране на кумица и боенек. 

На Лазаровден имен ден празнуват: Лъчезар, Лазар, Лазо, Лачо.