До 7 май изложбата "Състояние на цвета" на Яна Костадинова ще гостува в Добрич

Експозицията е представена в зала 1 на Художествена галерия - Добрич

До 7 май изложбата "Състояние на цвета" на Яна Костадинова ще гостува в Добрич

До 7 май добричлии и гостите на Добрич могат да разгледат живописната изложба "Състояние на цвета" на Яна Костадинова. Експозицията е представена в зала 1 на Художествена галерия – Добрич. В платната на художничката доминират наситени и експресивни цветове, подчертаващи емоционални състояния, подтикващи към философско съзерцание.



Във фоайето на галерията можете да се види и филмът, част от проекта "Четири годишни времена", посветен на Яна Костадинова, дело на режисьорката Татяна Пандурска. 

"Всеки художник гради своя вселена. И макар да е родена в самота, тя отваря врати към всички, понечили да прекрачат прага ѝ, тя търси своите съмишленици и не се бои от опоненти. Защото е генератор на смисли, и защото роденото от взаимодействието на художника със самотата му е всъщност диалогът му с другите и със себе си" – споделя Яна Костадинова.

Проф. д-р Яна Костадинова е родена на 9 януари 1972 г. През 1996 г. завършва специалност „Сценография" в Националната художествена академия. Ръководител е на катедра „Мода"  на НХА с дисциплини „История на костюма", „Стил и мода". Тя е доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства. Има богата биография като сценограф на театрални постановки  – част от тях са реализирани на сцената на Пловдивския драматичен театър, работила е и за Варненския театър, НАТФИЗ „Кръстю Сарафов", Добричкия театър. Има множество самостоятелни изложби, както и участия в биеналета и значими международни изложби и форуми.