Откриват паметна плоча на д-р Тончев на входа на кметството в село Смолница

Събитието ще се състои на 25 април, на рождената дата на уважавания лекар

Откриват паметна плоча на д-р Тончев на входа на кметството в село Смолница

Паметна плоча на д-р Ивелин Тончев ще бъде осветена и открита на 25 април, четвъртък, от 11.30 ч. в село Смолница, информират от Община Добричка. Денят е избран специално – това е рождената дата на уважавания медик, който почина през октомври 2022 г.,  шест месеца преди да навърши 60 години.Предложението за изработване и поставяне на паметната плоча бе направено по време на предизборните срещи на кмета на Община Добричка Соня Георгиева с жителите на с.Смолница, където д-р Тончев е бил общопрактикуващ лекар в продължение на 22 години. 

Освен в Смолница, докторът е обслужвал  пациенти и от съседните села Ловчанци, Козлодуйци, Златия, Самуилово, Полковник Иваново, Миладиновци, Малка Смолница, Дянково, като общият им брой е надхвърлял 2000 души. За д-р Тончев пациентите твърдят, че е бил лекар по призвание, винаги на разположение, с голямо сърце и благородна душа. 

Д-р Ивелин Тончев е родом от с.Преселенци, Община Генерал Тошево. Учи медицина във Варна, като придобива две специалности – Обща медицина и Хирургия. Първоначално е  разпределен в шуменското село Сини вир. През 1994 г. се мести със семейството си в Добрич. Няколко години  е бил корабен лекар към Транспортно ХЕИ,  а плаванията му с различни кораби са продължавали по 6-7 месеца, припомня неговата съпруга Саша Тончева, която понастоящем е начален учител в с. Смолница. 

През 2000 г. д-р Тончев поема здравната служба в селото  и работи там до внезапната си кончина на 17.10.2022 г. 

Паметната плоча на д-р Ивелин Тончев  ще бъде поставена на входа на кметството в с. Смолница, там, където се е помещавал кабинетът на лекаря. Изработката е дело на добричка фирма.

По време на официалното откриване на плочата приветствие към присъстващите - жителите на Смолница и на съседните села, които са и бивши  пациенти на доктора, ще поднесе кметът на Община Добричка Соня Георгиева.