От 60 екипа на КАТ само един не взема подкупи; 50 на сто от бързия кредит отива за неустойки; 70 000 българи умират от инфаркт и инсулт

Главният прокурор ще командва полицейско звено; Волейболистите загубиха от Русия и ще играят с Полша за влизане на 1/4-финал на Евро`13

От 60 екипа на КАТ само един не взема подкупи; 50 на сто от бързия кредит отива за неустойки; 70 000 българи умират от инфаркт и инсулт

24 ЧАСА
От 60 екипа на КАТ само един не взема подкупи
Само един от общо 60 екипа на КАТ не взема подкупи от шофьори. Единствената честна смяна обаче работи за тайно разследване на МВР и има за задача да уличи колегите си.
Това разкрива дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, докато наблюдава в продължение на два месеца и половина униформените служители на контролните пунктове около София в операция "Палките 2". Тези и още шокиращи данни скоро ще излязат наяве в съда при старта на процеса срещу 17 уличени в корупция пътни полицаи през есента на 2011 година.

Съпругът на Кичка Бодурова идва в България
Ако Кичка Бодурова остане в къщата на "Музикална академия" повече от месец, в София ще пристигне съпругът Крис, научи "24 часа". Независимо че няма да се виждат, той бил убеден, че тя ще е по-спокойна, ако знае, че един от най-близките хора я чака отвън.

Преди да приеме предложението на продуцентите на риалити формата, Бодурова се консултирала с адвокат. Поговорила и с Влади Вълчев, нейн полубрат (от различни майки - б.а.), който я насърчил да влезе в шоуто. То стартира утре по Тв7. Бодурова ще е в един отбор с Петя Буюклиева, Етиен Леви, Станислав Сланев и Коцето Калки.

ТРУД
Тираджията в насрещното бил упоен и обран
Шофьорът на ТИР, който кара около 40 км в насрещното движение по магистрала “Тракия” край Пазарджик в петък, бил упоен от обиджии. Това разказаха вчера родителите му Спаска и Борислав Върбанови от Хисаря.

Те изпаднали в шок, когато чули от Би Ти Ви, че синът им Валери ( 57 г.) е карал с 90 км/ч в обратна посока на лентата за изпреварване на аутобана и само по чудо не предизвикал пътна касапница.

“Беше като филм, нещо нереално! Изведнъж - светещ камион с цистерна насреща, в първия миг си мислиш, че е от другата страна на мантинелата”, разказаха шокирани шофьори. Един от тях подал сигнал на тел.112. Пратени моментално били три полицейски коли. Тираджията обаче не спрял при първите им светлинни сигнали. Направил го след 15 км в посока към София.

Бил арестуван за няколко часа, а след това освободен.

 “Синът ни не знае на кой свят се намира. Вие му се свят, трепери, много е отпаднал. Негов приятел го закара току-що по спешност в болницата в Пловдив. Боим се, че е в прединсултно състояние", каза майка му.

Върбанов живее с родителите си, разведен е, съпругата му работи в Гърция.
 “Не се чувствам добре”, каза той, когато го открихме в болницата на изследване с ядрено-магнитен резонанс.

Той е международен шофьор от 7 години. Работи в частна фирма в Несебър, изпълнява курсове за цяла Европа. Преди седмица се върнал от Италия, а в четвъртък тръгнал за Румъния.

“Кара мляко, вино, ракия. Има книжка от 30 г., не е правил нарушения. Той е шофьор факир, да влезе в насрещното, как? Не допускам да е бил в нормално съзнание", притеснява се баща му. Синът му не си спомнял какво точно е станало на магистралата. Като минал границата с Румъния, качил на автостоп жена на около 45 г., добре облечена. Не приличала на проститутка. Изминали 10-ина километра и казала, че много й се пие кафе. Той слязъл на бензиностанция и купил за нея. За себе си не взел, имал почти пълна чаша в кабината.

 “Дамата чакала в колата, сигурно е сложила нещо в напитката. Радо не помни нищо по-нататък. Като го видяхме, не беше адекватен”, каза бащата.

После се оказало, че Радослав е обран. “Липсвали му 200 лв., документите и два джиесема", допълни майка му. След инцидента му позвънили негови колеги и разказали, че от известно време насам странни жени се качвали по тировете, омайвали шофьорите и ги обирали. Някои пръскали със спрейове ауспусите и така блокирали камионите, а докато шофьорите отстранявали повредите, от кабините изчезвали вещи.

От полицията в Пазарджик обясниха, че на нарушителя са съставени три акта - за шофиране в насрещното движение, за неспазване на полицейско разпореждане и за предизвикване на риск от катастрофа. Чакат се резултатите от кръвната му проба.
   
Защитен свидетел срещу Маргините се сдобил с множество "умишлени" обвинения
Промених си показанията по делото срещу Маргините, защото получих обаждане на секретния телефон от австрийски номер в ден преди едно от делата. Обаждането бе заплаха срещу мен. Това обяви Иво Илчев, който бе защитен свидел срещу Маргините, съобщи Би Ти Ви. "Сега съм жертва на съдебен тормоз от прокуратурата", твърди той.

"Преди да ми започнат проблеми нямах бял косъм, а сега съм целият побелял. Определени хора от прокуратурата започнаха съдебен тормоз. Сега съм обвинен за неща, които не съм извършил. За седмица получих 11 обвинения за хулигански прояви. На магистрала съм изпреварвал кола, в която били служители на реда. Хората после дали показания, че били помислили и се уплашили, че мога да ги засека или да викна други хора. Така ме причакаха на пътя. Бяха запалили всички светлини на прожекторите. Спряха ме 3-4 коли без обозначителни знаци. Наскочиха ми хора и ме пребиха", разказва Иво Илчев.

След това той научава, че срещу него има заведени осем дела - за опит за грабеж на пътя, за закана за убийство, няколко за хулиганство, за притежание на оръжие, за шофиране след употреба на алкохол, за това, че е карал без книжка.

"Сблъскваме се с нелепости, защото ми приписват нещо, а после се оказва, че няма как да съм бил там, защото не съм бил в България. В един ден ми приписаха две нарушения по едно и също време, но на различни места, добавя Иво. - Просто абсурди".

СЕГА
Главният прокурор ще командва полицейско звено
Цацаров вече ще решава на кои свидетели да се осигури специална защита
Главният прокурор Сотир Цацаров ще разполага със собствено звено, което ще може да арестува, да проверява документи и да дава полицейски разпореждания. Това става ясно от законопроект за промяна за Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство. Проектът на новите разпоредби е качен на страницата на правосъдното министерство.

Според законопроекта защитата на ключови свидетели ще премине изцяло към Цацаров. За целта ще бъда създадено Бюро за защита, чийто персонал ще има полицейски правомощия. На практика това означава, че служителите на бюрото ще могат да арестуват, да проверяват лични документи, да издават разпореждания, което в момента е право на МВР. Служителите на бюрото ще имат правомощия и по Указа за борба с дребното хулиганство. Освен това те ще обезпечават охраната на разследванията, ако главният прокурор им нареди. Другото им правомощие ще е да довеждат принудително хора в съда или такива с наложени присъди, които трябва да се излежат. В момента всичко това се прави от главна дирекция "Охрана", която е звено към правосъдното министерство, както и от МВР.
В мотивите към законопроекта обаче е записано, че системата е тромава и не работи добре. Затова се налага защитата на свидетели и магистрати да бъде прехвърлена в правомощията на Цацаров. Освен полицейските правомощия тази структура ще получава информация от МВР и ДАНС, свързана с "изпълнението на функциите" й. Този процес ще бъде регулиран с отделна инструкция на Цацаров. Създава се и нова разпоредба, според която "гражданите и длъжностните лица са длъжни да оказват съдействие на служителите от Бюрото по защита при изпълнение на техните задължения, включително да им предоставят сведения и документи при опазване на държавната, служебната и търговската тайна и личната информация". По отношение на правомощията за принудително довеждане вносителите на законопроекта са записали, че по този начин ще се стигне до "отпадане на пълния монопол на органи на изпълнителната власт да осъществяват скрепена със силови правомощия, но обслужваща спрямо дейността на органите на съдебна власт функция". Към момента подобни правомощия имат МВР и правосъдното министерство.

В законопроекта все пак се отбелязва, че шефът на държавното обвинение няма да е безконтролен в действията си. Главният прокурор ще е задължен да се отчита на всеки три месеца на съвет по защита, който ще се състои от министрите на правосъдието и вътрешните работи, представляващия Висшия съдебен съвет, председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, главния прокурор и председателя на ДАНС. Съветът също ще може да разглежда предложения за защита на свидетели и магистрати, ако главният прокурор не е намерил основание за подобно нещо. Самото бюро за защита ще се отчита пред Висшия съдебен съвет, а бюджетът му ще е част от този на съдебната власт, а не както досега - на правосъдното министерство.

Волейболистите загубиха от Русия и ще играят с Полша за влизане на 1/4-финал на Евро`13
Националният отбор по волейбол за мъже загуби от олимпийския шампион Русия с 1:3 (-19, 23, -14, -19) в последната си среща от група D на европейското първенство в Дания и Полша. Така, след победа над Чехия с 3:0 и още една загуба - от Германия с 2:3, българският тим зае трето място в групата. Това го праща в плейофен мач за класиране на 1/4-финал срещу състава на единия от домакините - Полша, който стана втори в група В след победа с 3:1 над Словакия.
Мачът с поляците е на 24 септември в Гданск, като победителят ще срещне на 1/4-финал отбора на Германия, който, като победител в група D, се класира директно за тази фаза на Евроволей`13.
Останалите плейофни двойки са: Сърбия - Дания (победителят среща на 1/4-финал Белгия), Русия - Словакия (победителят играе с Франция на 1/4-финал) и Италия - Холандия (на 1/4-финал победителят играе с Финландия).

СТАНДАРТ
Манчев на разпит за Е14 млн.
Бизнесменът в Истанбул, връчват призовка на жена му
Проектът "Белене" бе замразен от парламента на 29 март 2012 г. Въпреки това Националната електрическа компания е продължила да плаща по 950 000 евро всеки месец на консултантската компания "Уорли Парсънс" и нейния подизпълнител "Риск инженеринг", наети за строителен надзор по проекта.

Енергийният бос Богомил Манчев ще бъде разпитван заради скандала с АЕЦ "Белене", научи "Стандарт". Собственикът на "Риск инженеринг" ще трябва да се яви в прокуратурата в средата на седмицата. Понеже в момента Манчев е в Истанбул, призовката е била връчена на съпругата му. Бизнесменът ще отговаря за плащания, които е получила от НЕК неговата компания "Риск инженеринг", подизпълнител на консултанта "Уорли Парсънс", нает за строителен надзор на "Белене". Националната електрическа компания е превеждала за услугата всеки месец по 950 000 евро. Това е продължило и, след като проектът за Втора атомна е замразен от парламента на 29 март 2012 г. Така за времето от налагането на мораториума държавата е платила неправомерно 14 млн. евро.

"Когато миналата година правителството спря проекта, то не се разпореди на Българския енергиен холдинг и на НЕК да направят същото. Заедно с "Уорли Парсънс" продължихме да работим по площадката", твърди Манчев.
Енергетици обаче се питат защо са раздавани пари, след като строителство не е извършвано и следователно надзор не е бил нужен. Според експертите дори договорът да не е прекратен изпълнителят има право да получава възнаграждение само, ако е извършена някаква работа, която би трябвало да се приема с протокол от възложителя. А ако строителството е спряно, то няма кой да подписва и протоколите.

Двама бивши министри също може да бъдат привикани на разпит заради продължаващото разследване на прокуратурата и ДАНС за АЕЦ "Белене", научи "Стандарт". Делян Добрев от кабинета "Борисов" и колегата му от служебното правителство Асен Василев ще трябва да дадат обяснения за плащанията от НЕК.
Защо не е спряно разплащането за "Белене" след замразяването на проекта от парламента са били питани и задържаните при акцията в петък бивши директори на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров.
Заедно с тях бе прибран и Събин Събинов, шеф на "Уорли Парсънс". След 24 часа в ареста тримата са били освободени в събота, след като прокуратурата не им е повдигнала обвинение.

За операцията "Белене" се разбра в петък, когато екипи на прокуратурата, ДАНС и МВР атакуваха 17 офиса в София, Перник и Козлодуй, сред които и тези на "Уорли Парсънс" и "Риск Инженеринг" в София. Тарашени са били и канцеларии на двете фирми на площадката на АЕЦ "Белене". Извършени са обиски в централите на НЕК и АЕЦ "Козлодуй". От прокуратурата обявиха в официално съобщение, че акцията е започнала, след като се получила оперативна информация от ДАНС, че се готви унищожаване и укриване на документи, касаещи предмета на разследване по делото. Разследващите поискали платежни документи и кореспонденция.

"Стандарт" научи, че още на 9 август Софийската градска прокуратура е започнала досъдебно производство за длъжностно присвояване в особено големи размери, както и умишлена безстопанственост в проекта "Белене".
До обиски и арести се стигнало след сигнал, че в разследваните фирми се унищожават документи.
"Обемът от документи, иззети при акцията, е огромен. Все още се прави анализ и не може да се каже нищо категорично", заяви за "Стандарт" вчера говорителят на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова. Очаква се днес на брифинг обвинението да оповести нова информация около разследването.
Преди дни министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че е внесъл сигнали в прокуратурата за нарушения в държавната енергетика за общо 230 млн. лв. Преди това Иван Иванов от ДСБ и Мария Капон от Единната народна партия (ЕНП) изнесоха данни за подписвани от служебното правителство фактури за плащания по проекта след спирането му.

В началото на септември прокуратурата съобщи, че е започнала разследване за длъжностно присвояване за 18 млн. лв., свързани с плащанията по проекта АЕЦ "Белене".
Веднага след акцията Богомил Манчев съзря политически и частни интереси. Дори заяви, че "човек с ръст около 190 см" иска да го измести в енергийния бизнес. Едновременно удар по лобито на Георги Първанов и ГЕРБ пък видяха политически наблюдатели.

И Турция се бори за наши студенти
Кампуси в Барселона и Женева свалят цените за наши отличници
Турски университети също влязоха в битка за български студенти, разказа пред "Стандарт" Бистра Илиева, шеф на консултантска къща "Дарби". Държавен университет на комшиите присъства на образователното изложение на "Дарби", за да набира наши кандидати. Вузът предлага обучение на английски по право и медицина, като цената е 1500 лева годишно. Това включва и настаняването в общежитие. Освен това младежите имат възможност да пътуват и в други страни до вузове, с които турското висше училище има договор.

Европейски университет с кампуси в Барселона, Женева, Монтрьо и Мюнхен пък намалява с 30 на сто таксите на наши отличници, които изберат да следват там. Те ще имат възможност всяка година да учат в различна държава. Вузът предлага обучение по бизнес, маркетинг, туризъм. Английските университети пък предлагат социални стипендии до около 1000 лири.

По време на изложението най-голям бе напливът за Острова, Германия и Холандия, каза Илиева. Холандските университети плащат допълнително на студенти, които успешно работят и учат - те вземат по 250 евро на месец. През седмицата изложението ще посети Хасково, Бургас, Варна и Плевен.

МОНИТОР
При нарушение на договора
50 на сто от бързия кредит отива за неустойки
Фирми за лесни пари искат по няколко обезпечения
Фирми за бързи кредити често задължават клиентите да плащат необосновано високи обезщетения при неизпълнение на договора. Например при нарушение на задълженията по контракта човек трябва да плати неустойка в размер на 50% от изтегления заем. Това е една от най-често срещаните неравноправни клаузи в общите условия и договорите на фирмите за бързи кредити, съобщиха пред „Монитор” от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

През миналата година ведомството е направило 38 проверки

на такива небанкови финансови институции. Били са разгледани и 28 договора на фирми за бързи кредити заедно с общите условия към тях. При проверката се оказало, че друга често срещана неравноправна клауза е правото на кредитора да изисква допълнителни обезпечения по вече отпуснатия заем. В документите се предвиждало небанковите финансови институции да могат да поискат това по собствена субективна преценка. Например фирмата за бързи кредити може да реши, че стойността на обезпечението е спаднала, и да поиска от клиента то да се допълни, посочват експертите от КЗП.

Неравноправни са и тези точки в договорите, които задължават
потребителите да плащат неясни разходи

направени от небанковите финансови институции. Обикновено такива били харчовете на фирмите за лесни пари по събиране на вземанията си. В договорите и в общите условия било предвидено те да се поемат от клиента.

Други неравноправни клаузи ограничавали свободата на договаряне и задължавали хората да дават документи, свързани с подписани от тях други контракти за заеми. Например от клиентите се изисква за периода на действие на договора за бърз кредит да не поемат други задължения. Ако пък потребителите вземат заем от банка или друга кредитна институция, те били длъжни да уведомят фирмата за лесни пари. Било предвидено още, ако тя поиска, клиентът да й представи новите договори за финансиране.

От КЗП съобщиха още, че при извършените проверки е било отчетено, че една от небанковите финансови институции не дава на потребителите предварителна информация за предлаганите кредити чрез стандартен европейски формуляр. Той е задължителен според Закона за потребителския кредит. В него обикновено се посочват точният размер на кредита, срокът за погасяването му, размерът на месечната вноска и общата сума, която ще заплати кредитополучателят. Там е посочен и годишният процент на разходите (ГПР), който представя всички настоящи и бъдещи разходи на потребителите по отпуснатия заем. На нарушителя е бил съставен акт.

Експерти припомнят, че Законът за потребителския кредит регламентира правилата за отпускане на заеми между 400 лв. и 147 хил. лв. Така много фирми за бързи кредити, които предлагат малки заеми под 400 лв., остават извън обхвата на разпоредбите.

Дружеството на кардиолозите алармира
70 000 българи умират от инфаркт и инсулт
Средно по 70 000 българи умират в следствие на сърдечносъдов проблем всяка година. Това съобщиха вчера от Дружеството на кардиолозите по повод Световния ден на сърцето, който традиционно се отбелязва на 29 септември.

„През 2010 г. малко над 74 000 души са били покосени от инфаркт или инсулт, докато през 2012 г. тези трагични инциденти са сведени до около 70 000, което представляват 65% от общата смъртност в страната”, пресметна председателят на дружеството доц. Иво Петров. По думите му в България средно между 60% и 70% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечносъдови заболявания. Той отчете още, че над 60% от трагичните инциденти през последните години се дължат на исхемична болест на сърцето, в това число остър инфаркт на миокарда, хипертонични и мозъчно-съдови заболявания.

В България през 2012 г. са регистрирани 50 783 инсулта, от които смъртните случаи са 7535. Всяка година близо 6000 българи умират от остър инфаркт на миокарда и други форми на исхемична болест на сърцето. Около 13-15 000 са общо инфарктите.

Най-засегнати от сърдечносъдовите заболявания били хората на над 55-годишна възраст, като жените били по-уязвими от мъжете. Според кардиолозите не били малко и случаите на хора с такива проблеми между 35 г. и 55 г. Инсулти получавали дори младите хора до 35 г. Лекарите отчитат близо 200 такива случая през 2012 г.

Доц. Петров отново повдигна въпроса за поставяне на дефибрилатори на оживени обществени места – в училища, на авто и жп гари, метрото, и летището. „Те могат да бъдат използвани в случай, че има пострадал с внезапна сърдечна смърт и да му се окаже животоспасяваща помощ до идването на специализиран екип”, обясни той. Такава практика имало в редица развити държави като САЩ, Япония и западноевропейските страни.