Добра година с все по-млад и опитен екип изпраща Отделението по акушерство и гинекология в МБАЛ Добрич

Извършените операции през 2023 г. в АГ отделението са рекордни като брой, сподели пред Добрич онлайн началникът му д-р Ивайло Петев

Добра година с все по-млад и опитен екип изпраща Отделението по акушерство и гинекология в МБАЛ Добрич

Д-р Петев, каква година беше 2023-та за ръководеното от Вас отделение в МБАЛ Добрич?
За нашето отделение годината като цяло беше добра. Продължава активното подмладяване на екипа ни, като в момента ¼ от персонала е под 30 години, което е огромен успех. Винаги е необходимо да имаме млади хора, с модерно виждане за медицината. Чисто професионално, за съжаление, и тази година бележим спад на раждаемостта, но това е резултат от демографската криза в област Добрич. Успяваме да задържим пациентите от града и областта, да покажем, че те могат да се чувстват сигурни, получавайки акушерската си помощ в нашето отделение. За поредна година имаме нулева майчина смъртност. Изобщо всичките ни медицински показатели са над средните за страната и това е резултат от дейността на всички мои колеги.


Колко са извършените гинекологични операции през тази година и какъв процент от тях са били безкръвни?
Благодарение на лапароскопската техника, която болницата получи преди около две години, ръстът в броя на операциите в АГ отделението е чувствителен. Обикновено преди правехме около 120 операции, а през 2023 г. до момента, те вече са 330. Това е отново резултат от работата на всички колеги. Процентът на миниинвазивните, т.нар. безкръвни операции, също се увеличава. По класически начин оперираме може би веднъж, два пъти на месец, когато нямаме друг вариант. Работим широк спектър от операции и имаме стремеж да разширяваме още обема си на дейност. Увеличава се броят на тежките операции и на тези с по-голяма трудност. 


Това увеличение на броя на операциите дължи ли се и на младия Ви екип и съответно повишаването на доверието към лекарите от това отделение от страна на пациентите?
Мисля, че се дължи най-вече на това, че ние показваме на нашите пациенти, че могат да ни имат доверие и успяваме да ги привлечем да се лекуват именно тук. Това е най-важното за мен. И успяваме да ги привлечем с качествена медицинска помощ, с минимален престой, процентът ни на усложнения е почти нулев. Разбира се, че и подмладяването на екипа ни има значение. Те са хора, които разбират, че бъдещето е в миниинвазивната хирургия и за щастие имаме необходимата техника за това. От тези 330 операции може би повече от 230 са ендоскопски. 


Какво си пожелавате за Вашето отделение за 2024 година?
За съжаление тази година загубихме един от колегите си и мисля, че вече всички разбрахме, че най-важното е да сме здрави, с другото ще се справим. Успяхме да покажем на себе си, че можем, успяхме да покажем на пациентите си, че тук те могат да се чувстват сигурни за здравето си, независимо дали става въпрос за раждане или за гинекологичен проблем. Ние работим по най-добрите медицински стандарти и статистиката го показва. Тук и битовите условия за държавна болница също са много добри. Може би заради всичко това негативните коментари за нашата работа са минимални. Пациентите ни вече оценяват това, което правим за тях, за което сме им благодарни.