Художествената галерия в Добрич представя нестандартната изложба „Яйце от крава, мляко от кокошка“

Автори в изложбата са Желко Терзиев, Калина Димитрова и Красимир Терзиев

Художествената галерия в Добрич представя нестандартната изложба  „Яйце от крава, мляко от кокошка“

Художниците Желко Терзиев, Калина Димитрова и Красимир Терзиев откриха изложба в Художествената галерия в Добрич с оригиналното заглавие „Яйце от крава, мляко от кокошка“. Творбите на тримата автори са в различни направления на визуалното изкуство, в които са вплетени по интересен начин изразните средства на киното, фотографията, инсталацията, живописта и др. 



Изложбата е подготвена специално за Художествената галерия в Добрич, с която и тримата художници имат творческа връзка. Тя е реализирана благодарение на спечелен от тях проект по програма на Националния фонд култура, целящ децентрализацията на културния живот в България. „Желанието на фонда беше да се децентрализира културния живот на страната и да се изнесат всички тези проекти в страната вместо да остава всичко в София и да оставаме в този мега централизиран модел, в който съществуваме от няколко десетилетия“, посочи Красимир Терзиев. Той сподели още, че много харесва галерията в Добрич и затова е избрал именно тук да се осъществи проектът им. 

Идеята за нестандартното заглавие е на Желко Терзиев, според когото то много добре представя абсурда, застъпен и в техните творби. По думите на Калина Терзиева тримата автори много често разговарят на тема изкуство и още по-често спорят и макар първоначално творчеството им да им се е струвало противоречащо си, събирайки го на едно място, самите те са открили колко свързани са всичките им творби.

В изложбата могат да се видят фотографии, рисунки, инсталации, комикси, обединени от идеята за абсурда и повлияни от съвременния свят, в който живеем.

Изложбата „Яйце от крава, мляко от кокошка“ може да бъде разгледана до 4 юни.