Доц. д-р Мартин Иванов представи в Добрич изследването „Бившите хора“ на концлагерна България“

„Бившите хора“ на концлагерна България“ е най-новата книга за гоненията, на които са подложени около половин милион българи от тоталитарната власт след преврата на 9 септември 1944 г.

Доц. д-р Мартин Иванов представи в Добрич изследването  „Бившите хора“ на концлагерна България“

Директорът на библиотеката Теодора Денкова благодари на автора за приетата покана за гостуване и за възможността да се говори за родовата памет, за живота в спомените на другите.



Дългогодишното изследване на Мартин Иванов включва 309 интервюта и мемоарни разкази, 62 ex-post биографични реконструкции, излъчени в предаването „Джинс“ по БНТ, и документи от архивите на тайната полиция комунистическа полиция - Държавна сигурност.

Това са разкази за почти половин век систематично унищожаване на културния, стопански и интелектуален елит на нацията – индустриалци, банкери, едри земеделци, но и на много други съвсем обикновени българи, които са буквално социално дамгосани, декласирани и прогонени от обществото, само защото са имали нещастието да имат злобни съседи, отмъстителни любими или имуществени спорове с роднини.

Три големи теми засяга доц. Мартин Иванов в изследването – за благодарността, за извинението и за Пътя. Благодарност към хората, допуснали го до себе си, разказали за кръстната си съдба, доверили истории, които не са имали смелостта да разкажат дори на децата си, благодарност към библиотеката и гостите на събитието за радушното посрещане и желанието за разговор за паметта, за едни събития, които не е гарантирано, че няма отново да се повторят; извинение към хората, минали през няколко кръга на ада и не доживяли излизането на книгата и разказ за различните начини човек да премине през тази Голгота и да запази човешкото в себе си.