Започват безплатните имунизации на бременни срещу коклюш

В Добрич имунизациите на бременни жени между 27-ма и 36-та гестационна седмица ще започнат на 13 май 2024 г.

Започват безплатните имунизации на бременни срещу коклюш

От днес започва извършването на препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни жени, чиято бременност е между 27-а и 36-а гестационна седмица включително. Имунизацията е еднократна и ще се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание. 



Първата ваксина срещу коклюш вече може да бъде поставяна на бебетата от личните лекари по-рано – когато навършат шест седмици или месец и половина, вместо при навършването на два месеца.

Двете мерки стават възможни с промени в Наредбата за имунизациите, публикувани във вчерашния брой на "Държавен вестник". А със заповед на здравния министър Галя Кондева е създадена организация за разкриването на имунизационни пунктове в 28-те области на страната за желаещите да си поставят ваксини срещу коклюш бременни жени.

Имунизация срещу коклюш с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание се препоръчва и за родените преди 1 януари 2008 г., при които не е прилагана ваксина срещу коклюш през последните 5-10 години. Ваксината се препоръчва и за пасивна защита срещу коклюш в ранна детска възраст чрез имунизация на майката през периода от 27-а до 36-а гестационна седмица на бременността.

Здравният министър Галя Кондева съобщи в сряда, че официално регистрираните случаи на коклюш у нас от началото на годината до момента са 843.

Коклюшът е силно заразно заболяване, което е особено опасно за най-малките деца, при които не е започнал или завършил ваксинационният курс срещу коклюш, хората с нарушен имунитет и възрастните над 65 години, най-вече страдащите от бронхиална астма и затлъстяване. Дори и при напълно ваксиниране по Имунизационния календар остава малък процент на вероятност от заболяване, тъй като няма ваксина и имунитет, които да гарантират 100% защита при среща с причинителя. За разлика от неимунизирания организъм обаче, имунната система на ваксинирания е подготвена за разпознаване на патогена и бързо мобилизиране на защитните сили за справяне с него, ограничавайки го и смекчавайки симптоматиката на болестта.

В Добрич безплатните имунизации на бременни жени между 27-ма и 36-та гестационна седмица срещу коклюш ще се извършват от 13.05.2024 г. в РЗИ-Добрич, на ул. Св. Св. Кирил и Методий № 57. На сайта на РЗИ е посочен телефон, на който здравните специалисти препоръчват, бременните, които желаят да се наксинират, първо да се запишат, обясни за Добрич онлайн директорът на здравната инспекция в Добрич д-р Светла Ангелова.