Бившият шеф на КОНПИ Пламен Георгиев загуби делото срещу депутата Ивайло Мирчев

Софийският районен съд отхвърли иска на Пламен Георгиев, бивш шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ и бивш консул във Валенсия за 15 000 лв. срещу депутата от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев за нанесени му от него имуществени вреди от клеветнически твърдения и обиди

Бившият шеф на КОНПИ Пламен Георгиев загуби делото срещу депутата Ивайло Мирчев

Според Георгиев, Мирчев му е приписал престъпление в дадени от него нтервюта през лятото на 2021 г. В тях Мирчев говори и за прословутия запис отс кандала "Ало, Ваньо" и казва, че Георгиев като прокурор е направил така, че да не се разследва записът и "тогава изгря неговата невероятна звезда". 
През  2012 г. Пламен Георгиев наблюдава дело за корупция в агенция "Митници". Тогава излезе записът "Ало, Ваньо", в който се чува как премиерът Бойко Борисов нарежда на тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов да прекрати проверката в пивоварна "Леденика" на Михаил Михов – Мишо Бирата, защото е "поел ангажимент да не го закача".  След този отказ Георгиев бе назначен за зам.-министър на правосъдието в първото правителство на Борисов, после стана шеф на комисията за конфискация на незаконно придобитото имущество, а след като тя се вля в антикорупционната КПКОНПИ,  Георгиев я оглави. От тази позиция той направи прословутото си изказване, че Делян Пеевски е "или най-чистият човек в държавата, или има много добри адвокати и счетоводители".
През октомври  2019г. Правителството на Борисов назначи Георгиев за консул във Валенсия, въпреки че бившият шеф на КПКОНПИ няма дипломатически ранг. Това стана скоро след скандала "Апартаментгейт". Оказа се, че докато е ръководил КПКОНПИ,  Георгиев е пропуснал да декларира огромна тераса от 187 кв. м. със сауна и барбекю, които впоследствие бяха съборени като незаконни.  
"Случаят с Пламен Георгиев е кристален.Този човек отиде там, защото трябваше да го покрият някъде", каза в интервю през 2021г. Мирчев. И добавя:  “Този човек по наглост и арогантност може да се сравнява само с Гешев и Цацаров... мене ме е срам от тези хора... Цяла България видя този човек как кариерата му отиде нагоре... той е срам... хора като този, те са срам застраната ни".
Бившият консул се е засегнал и от думите на Мирчев, че: "Правителството се е провалило в един тест и това е Пламен Георгиев, прословутият човек с терасата, който стана консул във Валенсия. Оказвасе, че външният министър отказва да го оттегли – поради каква причина?"  По това време на власт е служебното правителство на Стефан Янев.  Георгиев беше отзован едва през януари 2022 г., малко след като министър-председател стана Кирил Петков.
В иска си срещу Мирчев Георгиев твърди, че изявленията на политика са опетнили репутацията му и това е оказало негативно влияние върху изпълнението на служебните му задължения на консул. Като свидетел е разпитан бившият прокурор, а сега съдия Пламен Панайотов, с когото Георгиев е приятел. Пред съда Панайотов разказва, че изказванията на различни политици и общественици са се отразили зле на Георгиев, причинили са му физически и психически дискомфорт, той е получил диабет, бил е неспокоен и се е притеснявал от вниманието на хората.
Според съда обаче изказванията на Мирчев не са клеветнически или обидни. Съдия Николова пише в решението си, че негативната критика към публичните личности е очаквана и допустима.
Преди да заведе гражданското дело срещу Мирчев,  Георгиев се е опитал  да води и наказателно дело от частен характер срещу него за обида и клевета с иск за 30 000 лв., но то бе прекратено заради депутатския имунитет на политика.



Пресофис на "Да, Балгария"