Емблематичният за Добрич Конкурс за поп-рок изпълнители „Сарандев“ започна

На сцената на Младежкия център в Добрич конкурсът започна тази вечер с концерт. Специален гост в 33-то издание на „Сарандев“ ще бъде Дара Екимова

Емблематичният за Добрич Конкурс за поп-рок изпълнители „Сарандев“ започна

Участници от 6 държави, разделени в три възрастови групи, ще премерят певческите си и артистични способности през следващите два конкурсни дни.



Председателят на журито Хайгашод Агасян сподели, че за него е чест да поеме тази отговорност и заяви, че най-добрите изпълнители трябва да бъдат аплодирани, стимулирани и да почувстват, че са им дадени криле. „Това е мисията на един от най-старите конкурси, с минало и история“, сподели Агасян. Председателят на журито заяви, че ще бъдат изключително внимателни по отношение на изпълненията на участниците и особено на „репертоарната политика“ и доколко трудна за изпълнителя е песента, както и какъв диапазон демонстрира. Под внимание ще се взема и с какъв акомпанимент ще е песента. Ще се следи и дали  песента е едноделна, „безсилна да даде криле на един изпълнител“. На българската песен - там, където е свещената връзка между поезията и музиката, журито ще е критично по отношение и на произношението и дикцията на изпълнителите. „Търсим качество, „Сарандев“ е наистина голям конкурс и заслужава да бъде на високо ниво. Аз идвам с открито сърце и аплодирам прекрасните деца и от чужбина, и от България“, заяви Хайгашод Агасян. Той пожела успех на всички деца, техните педагози и родители. 

Като бижу и чест на гр. Добрич определи Хайгашод Агасян най-младия член на журито Димитрина Германова. Тя сподели, че вълнението да е в журито е огромно, защото тази й роля е много по-различна, отколкото да бъде на сцената. „Имам огромната привилегия да съм до това жури и се надявам това да е едно от първите ми такива журирания“, сподели Димитрина Грманова. С усмивка тя посочи, че вероятно от нея се очаква да бъде в ролята на „доброто ченге“, но тя също ще следи за вокалната прецизност, фразата и емоционалната стойност на изпълнението. 

Другите членове на журито са Николай Текелиев – журналист, представител на Международния фестивал „Славянски базар“, България, Карлыгаш Абдикаримова – професор в Академията по изкуства „Жургенов“ Алмати, директор Обществен фонд Международен фестивал „БОЗТОРГАЙ“, Казахстан, Михаил Качмарек – певец, композитор - Носител на Гран При „Славянски базар“, Полша, Татяна Апанасенко – изкуствовед, музикален продуцент, обществен деятел, директор на фестивала „Млада Европа” Киев, Украйна и Анна Мария Анагности – певец и музикален педагог в Академия „Ementi“ гр.Констанца, Румъния.

Тази вечер добричлии се насладиха и на първия концерт, с който се сложи началото на Европейския младежки поп-рок конкурс „Сарандев“.