С две награди и над 20 изложби изпраща годината Художествената галерия в Добрич

2024 година започва с два спечелени проекта

С две награди и над 20 изложби изпраща годината Художествената галерия в Добрич

В последния ден на 2023 година разговаряме с директора на Художествената галерия в Добрич. За изложбите, наградите и плановете за 2024 година разказва Недко Недков.



2023 година беше юбилейна  за Художествената галерия, изпълнена с много събития. Каква обаче е годината през погледа на директора на културния институт?

Действително много ползотворна, наситена с много изложби и мероприятия, с емоции покрай тържествата и празнуването на годишнината и с много работа. Като споменах за работа, сега е момента да благодаря на колегите си, на екипа, с който работим. Всичкото това натоварване покрай многото изложби, многото мероприятия бяха много добре организирани от екипа, с който работя. Така че съм благодарен, че работя с тези хора.

Колко изложби направихте и какво стои зад статистиката?

Много работа. Повечето от нашата работа е невидима за обществото, тъй като ние се виждаме с тях на откриванията на изложбите и те ни посещават, разглеждайки една част от нашата експозиция с изложбата, която в момента представяме. Но екипът през цялото  време е зает с обработка на фонда, с организацията на изложбите. При нас организацията тече, както в момента правим плана за 2024 година, така че всичко се случва много месеци напред като организация,  като връзка с художниците, като подготовка на картини и т.н. Цялата работа с предпечата на рекламните материали, два каталога, които тази година успяхме да отпечатаме. Всичко това е труд, който остава леко скрит, което е нормално разбира се. Но екипът е  мотивиран и го правим с удоволствие.

Изложбите са 21, като 16 от тях са в залите на галерията представени и 5 имаме гостуващи изложби, гостуващи на Галерията, в други градове. 4 изложби направихме по проект, представящ плакатите на Людмил Чехларов. Това са изложби във Варна, Шумен, Силистра и Бургас. И една изложба представихме, последните ни постъпления във фонд „Хартията” в Плевен. Това също е много работа, тъй като е свързано с пътуване, подготовка, опаковане,  пренасяне и откриване на тези изложби. Всичките тези пет изложби се случиха до май месец. Така че освен работата ни в Галерията  при нас, паралелно вървяха и тези гостувания.

Можете ли да отличите една, която е била по-нетрадиционна  или пък е била най-добре приета от посетителите?

По повод честването на годишнината направихме една изложба изцяло наша организация, „60 години Художествена галерия Добрич”, където решихме да бъде по нетрадиционна. Не беше историческа изложба, не беше представяне на фонда, каквито такива представяния правим често и постоянно. А поканихме сега действащи художници от цялата страна. Нарекохме я изложба на наши приятели, колеги, с които работим постоянно, тук са представяли изложи през последните години, участвали са в наши проекти. Те самите са съпричастни с нашата дейност. Тази  изложба беше нетрадиционна, особено за честване на годишнина на галерия-  да представи съвременните творби на художниците, с които Галерията работи. Тя беше наистина много голяма, в три от залите на Галерията, над 100 работи се събраха от цялата страна, една част от колегите дойдоха на откриването. Тя включваше не само колеги от Добрич, по-голямата част бяха добрички художници, но и от цялата страна, така че и работата по тази изложба си беше достатъчно отговорна да бъдат поканени тези хора, след това да направим каталог на тая изложба, което да остане писмения документ за поколенията от тази наистина  впечатляваща изложба.

Повече ли са хората, които посещават Галерията?

Ние работим и в това направление,  да привличаме все повече посетители на Галерията. Всички изложби, които ги правим, ние сме си установили някакъв ритъм и начин на представяне. От самото начало чрез интернет, социални мрежи те да бъдат поканени и действително посещаемостта е увеличена  в сравнения с миналата година. Но това всичко зависи от нас, какво ние ще представим.  Нашата задача е да направим разнообразна програма, да има разнообразни изложби, както съвременни художници, модерно изкуство, да има и класически изложби разбира се, за посетилите, които търсят класическа живопис. Такава беше изложбата на Шуменската галерия, която ни гостува, с прекрасни творби от началото на 20 век. Гледаме да представяме разнообразни, но качествени изложби, което е много важно за нас. Имаме си критерии, които много държим да ги спазваме, все пак ние сме музей и представянето в един Музей  не би трябвало да бъде посредствено. Авторите, които ние каним, там правим наистина музейно представяне, с ретроспекция, с цялостното им творчество, с рекламни материали, с дипляни.

Работите и с деца

Това е голямо перо от нашата работа. Все повече в нашата гилдия  се говори за музейна педагогика. Почти  във всички галерии вече се провеждат  занятия с деца, което разбира се е изключително  важно. Ние нескромно винаги казваме, че сме едни от първите в България, които го правят. Повече от 25 години работим с деца. Това разбира се случваше трудно, бавно, но в момента  се радваме на много сериозна посещаемост от младите, от децата на града. Също впечатление прави, че една част от тези деца през лятото, когато са на гости при бабите  си, живеят в други градове, в други държави дори, имаме деца, които почти не говорят български, но те лятото идвайки на гости предпочитат един час от деня си да прекарат при нас. Атмосферата, която ние им създаваме, с много деца на тяхната възраст, сприятеляват се, чакат с радост започването  на часовете и това изключително много ни радва. Миналата година над 4500 са децата, които са преминали, това е до края на ноември. Лятната ни работилница, там радостното е, че децата са неорганизирани. Докато през останалото време ни посещават класове с преподаватели, детски градини, с предварителни уговорки, но лятната  ни работилница, децата абсолютно свободно, доброволно идват при нас, при все че в града има много групи, занимални.

За какво не ви стигна времето?

Винаги времето не стига. Пренаситената  програма, която ние си изграждахме, преминаваме  от проект в проект, не ни стига времето. Имаме много неща по ремонта на Галерията, по поддръжката на Галерията. Сега последно приключихме с ремонта на една от залите, с централното ни фоайе, където е лицето на галерията и там посрещаме нашите гости, но има  още много по залите и т.н. Но голяма къща с големи проблеми. Справяме се. Успяхме в това наситено време да напишем два проекта, които да бъдат защитени пред Министерството  на културата  и сега стартираме  2024 с два спечелени  проекта,  което отново сме си създали допълнителна работа освен нормалната, музейна.

Какво да очакваме през 2024 година?

Сега ще стартираме с изложби от фонда. Имаме такава традиция установена през годините. Първо представяме годишнини на  художници със значима биография. Да речем 100 години на няколко от авторите. След това имаме гостуване на една австрийска изложба, международен  проект, модерно съвременно изкуство. След това, пак традиционно  ще ни гостува една румънска група и формация, която за пета година ще ни гостуват. Няколко проекта съвременно изкуство. Очакваме да ни потвърдят, поканили сме Великотърновската галерия да ни гостува с тяхна колекция, което отново ще обърне внимание на класическото изкуство и много други.

Тази година сме носители на  наградата на Община град Добрич, която се връчва на Деня на будителите за реализираните проекти и за цялостната ни дейност. Също и от МК, това е за образователната ни дейност. Тази награда я печелим за втора година и сме отличени в раздела общински галерии и музеи, това е единствената награда в този раздел и това е нашата.