Димитрина Германова: 2023 беше може би най-успешната ми досега година

Димитрина Германова: Искам да благодаря на добричлии, че се обединиха и гласуваха за мен в „Гласът на България”

Димитрина Германова: 2023 беше може би най-успешната ми досега година
Гласът на България, bTV

Димитрина Германова няма нужда от представяне. От години е по музикалните сцени. И ако някой не я познаваше до днес, то след участието й в „Гласът на България” всеки знае името й.


Едно интервю с Димитрина Германова, но не само за участието й в музикалния формат

Много наситена година беше за теб. Беше абитуриентка, студентка си, а годината завърши с участието ти в „Гласът на България”. Каква беше годината за теб?

Със сигурност много колоритна, изпълнена със страхотни  събития, емоции, преживявания, срещи, контакти, запознанства. Мисля, че може би най-успешната ми досега година, като  погледнем в цялост. Защото освен с „Гласът на България”, започнах и да уча в университет, завърших гимназиален етап с отличен 6.00. Това са все отличия, за които аз съм работила много дълги години. И 2023 е момента, в който усетих, че се отблагодаряват тези усилия.

Каза започнах да уча  в университет. Кое е попрището, което избираш за бъдещето си?

В момента съм първа година студентка в Американския университет в Благоевград. Самата система на Университета е такава, че позволява преди студентът да избере конкретна  специалност,  да се профилира, да опита повече разновидности, повече вариации и така да вземе своето решение. В момента аз вземам курсове от сферите на политиката и журналистиката. Вторият семестър ще вземам психология и бизнес и може би се колебая дали ще бъде политика и журналистика бакалавър или бизнес и журналистика.

Журналистиката е решена. С какво те привлича тази професия?

Със сигурност е много интересна и според мен журналистиката е професия призвание и една огромна отговорност,  тъй като журналистите са един медиатор между обществото и властта и имат  изключително сериозен дълг към обществото. И мен това много ме вълнува.

А политиката? 

Аз винаги съм смятала, че един гражданин трябва да проявява интерес поне базисно в политиката, защото все пак от  управлението и властта, и политиката зависи цялостното развитие на страната, включително и на индивидуалните гражданите. Съответно то е не само право, но дори бих казала и вид задължение да си запознат с политиката и да знаеш какво се случва.  Защото пък така ти си много по-свободен в мисленето си. Иначе много по-лесно  можеш да бъдеш манипулиран, да бъдеш поставен в граници, ограничения, а пък така наистина имаш свободата да знаеш кое  е правилно и каква е твоята позиция и защо е такава.

Виждаш ли се след време като политик?

Моята пъпна връв е хвърлена срещу Президентството, така че може да има нещо замислено в бъдеще. Но на този етап, мисля че не е моята длъжност това.

Свикнали сме да свързваме името ти с музика. Какво е усещането ти след края на „Гласът на България”?

Със сигурност аз съм много удовлетворена от резултата и това, което се случи. Много мои близки, приятели се обръщат към мен и се опитват да ме успокоят,  да ми кажат не тъгувай. Но аз не тъгувам. Реално нито ме е яд затова, че останах втора. Напротив. Аз съм много щастлива и  и много се радвам за победителката Надежда Ковачева, която ми е една много близка приятелка, с която се познаваме от много, много време, много години. Ние сме израснали заедно по конкурси и тя ми е много на сърце. Съответно аз съм горда  от нейното постижение и смятам, че е напълно заслужено. И „Гласът на България” ми донесе изключително богат опит, запозна ме, срещна ме с професионалисти  от сферата, с които наистина си заслужава да общуваш. И това е едно прекрасно преживяване. Една приказка, едно приключение  и се радвам, че успях да го изживея докрай, до финала.

В края на 2023 искаш ли да благодариш на някого?

Със сигурност. Искам да благодаря  на много, много хора. На първо място естествено на моето семейство, на моите приятели, хората, които през цялото време, през цялата година бяха до мен, неотлъчно и ме подкрепяха независимо в какво поприще. Те наистина ми даваха мотивацията и крилете да продължавам да работя. Те са хората, без които не бих се справила. Моите преподаватели, хората, които ми подадоха ръка, положиха основите на моето развитие. И те и до ден днешен продължават да го правят. Естествено искам да благодаря на зрителите, на град Добрич, на добричлии, че се обединиха около мен и ме подкрепиха в „Гласът на България”. Благодарна съм абсолютно на всеки човек с когото общувам, защото всеки човек ми помага по някакъв начин.

Каква ще бъде следващата година за Димитрина Германова?

2024 нямам представа какво ще ми поднесе. И това е може би най-хубавото. Със сигурност ще наблегна най-вече на образованието си, защото преди всичко съм студентка. И покрай финала на „Гласът на България” бях в сесия и се явявах на изпити, пътувах София-Благоевград, не беше лесно да се подготвям както за финала на „Гласът на България”, така и за финала на изпитите и семестъра. И другата година това ще продължи да е така. Надявам се „Гласът на България” да ми бъде стълбичка към още повече  национални изяви, свързани с изкуството и да е начало на една успешна кариера, свързана с музиката.