Днес почитаме Св. Стефан, един от седемте ученици на Исус Христос

На днешния ден се спазват обичаите, характерни за Мръсните дни – не се мете и пере, не се мият косите, не се правят венчавки, кръщенета и опела

Днес почитаме Св. Стефан, един от седемте ученици на Исус Христос

Св. Стефан е един от първите мъченици на християнската вяра и един от седемте ученици на Исус Христос, избрани след неговото възкръсване.
Житието на светията разказва, че той е оклеветен от юдеите, че обижда Бога и впоследствие той бива осъден. Св. Стефан е бил пребит с камъни в Йосафатовата долина. През 5 в. мощите му са открити след видение, получено от свещеник и пренесени в Сионския храм в Йерусалим.
На 27 декември, Стефановден, се затваря кръгът на старата година, той е последният от християнските празници за годината. 
Традицията повелява младото семейство да отиде на гости на кумовете, кръстниците или родителите си, а за трапезата се приготвят месни ястия – свинско със зеле или баница с месо. 


Името Стефан означава "венец божи". Имен ден имат всички с имена: Стефан, Стефка, Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Стойчо, Стоимен.