На 1 юни започват обученията на членовете на СИК за предстоящите избори

От РИК препоръчват всички членове на СИК да се възползват от обученията, с цел нормалното протичане на изборния ден и коректното попълване на изборните протоколи

На 1 юни започват обученията на членовете на СИК за предстоящите избори

Вероятните дати за обучение на членовете на СИК в област Добрич ще са на 1, 2 и 3 юни. „Обученията се заплащат с решение на ЦИК. Тоест всеки член на СИК може да присъства на обучението, да чуе, да види и колкото повече хора присъстват, толкова по-добре е и има резултат“, посочи председателят на РИК Добрич Цонка Велкова. Тя уточни, че заплащането ще се извършва на базата на подписите не в началото на обучението, а в неговия край. Обучението трае около два часа и ще се извърши във всички общини на територията на областта. Първите обучения ще се проведат в гр. Добрич. Окончателният график ще бъде публикуван, когато е готов, на страницата на РИК Добрич в интернет. 



От РИК припомнят отново, че на 25-ти май изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес. Същият е срокът за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. Документите се подават в деловодството на съответната община или онлайн. Желаещите да гласуват в изборите за Европейски парламент трябва да отговарят на изискването за минимум тримесечен срок на уседналост към 9 март в България или друга държава, член на ЕС. ГРАО ще проверява дали лицата ще имат правото да гласуват за Европарламент. За изборите за Народно събрание няма изискване за уседналост, затова и броят на имащите право на глас в двата вида избори е различен. 

Цонка Велкова посочи, че засега нямат информация за доставка на машини за обучения, както при предходните избори, в които имаше и машинно гласуване. „Изборите ще са трудни, призовавам членовете на СИК към търпение и присъствие по време на обученията“, уточни Цонка Велкова.