Пълното обновяване на Отделението по педиатрия в МБАЛ Добрич започва

Ремонтът на отделението за малките пациенти в областната болница се извършва по проект „Светулка“ на Фондация „За доброто“, в партньорство с Фондация „Америка за България“

Пълното обновяване на Отделението по педиатрия в МБАЛ Добрич започва

Проектът „Светулка“ цели да се промени отношението и средата на болничното лечение, да мотивира всички страни в процеса на лечение да поставят в центъра детето и неговия най-добър интерес според най-високите стандарти. 
Фондация „За доброто“ и техните партньори до момента са ремонтирали детските отделения в областните болници във Велико Търново и Ловеч. Добрич е третият областен център, в който те ще превърнат с общи усилия Педиатрията в едно много по-приветливо и съвременно място за лечението на най-ценните пациенти – нашите деца.
Директорът на МБАЛ Добрич д-р Георги Желязков изрази благодарността си за усилията на целия екип, както и на десетките дарители, благодарение на които за обновяването на отделението е събрана сумата от 590 000 лв. Тя, по думите му, ще бъде достатъчна за реализирането на един изключително амбициозен проект, дело на младия архитект Магдалена Славова. „Това е една приятелска инициатива, която ще осъществи нашата цел – да направим едно страхотно, ново педиатрично отделение за най-ценното, а именно нашите дечица“, посочи д-р Желязков.




Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация „Америка за България“, сподели, че фондацията финансира проекти в областта на здравеопазването от три години. „Добрите модели задават стандарт, който след това създава очакване в обществото, че това ще бъде нивото, било то в сектор здравеопазване, образование, във всеки един сектор“, заяви тя. Десислава Тальокова сподели, че проблемите в здравеопазването трудно се решават само от държавата и изискват енергията на неправителствения сектор и обществото. 
Втората част от проект „Светулка“ в Добрич предвижда обучение на лекари за комуникация или лечебна комуникация, в партньорство с Нов български университет.
Обновеното Отделение по педиатрия се очаква да бъде разкрито в МБАЛ Добрич в навечерието на Коледа 2024 г.