Български камерен оркестър – Добрич ще свири под диригентската палка на Иван Янъков

Концертът ще се състои на 15 май 2024 г. в концертна зала „Добрич“, от 18.30 часа

Български камерен оркестър – Добрич ще свири под диригентската палка на Иван Янъков

На 15 май 2024 г., от 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“ Български камерен оркестър – Добрич ще изнесе концерт под диригенството на Иван Янъков – музикант със световна слава. Добричката публика го познава от участието му в Седмица на камерната музика „Константин Илиев“, 2023 г., когато завладя залата с изключителното си майсторство и неподражаем стил. Сега той ще се представи и в ролята на диригент. 



Иван Янъков е български пианист и диригент с концертна кариера на 4 континента. Репертоарът му обхваща произведения от епохата на Барока до съвремието. Янъков получава бакалавърска и магистърска степен от Нюйоркския Mannes College of Music. Носител е на наградата Artists International Debut Series в Карнеги Хол. Бил е пълен стипендиант в Accademia Chigiana в Сиена. В България учи пиано с Майер Франк и Трифон Силяновски.  

Един от проектите на Янъков е The Four Pianists (Четиримата пианисти). В няколко поредни концерта, Янъков, заедно с Георги Черкин, Живко Петров и Ангел Заберски-младши взривяват публиката на Зала 1 на НДК. Концертът им в лондонската зала Cadogan Hall е разпродаден месеци предварително. Осъществяват турнета и концерти и в други части на Европа и Азия.

През 2016 г. Янъков, Четиримата пианисти и London Chamber Players изнасят гала концерт в лондонската Cadogan Hall, заедно с Теодосий Спасов. През 2018 г. артистът прави своя австралийски дебют с рецитал в Сидни. Янъков е имал изпълнения в над 30 държави в Европа, Австралия, Азия и Северна Америка. Като солов изпълнител, камерен музикант и солист на оркестър той е свирил в редица зали, включително Карнеги Хол в Ню Йорк, Cadogan Hall в Лондон,Сидни Таун Хол (Sydney Town Hall), Концертна зала на Метрополитън Театър в Токио, Sapporo Concert Hall, Okinawa Congress Center, City Hall в Хонконг, Шанхайски център за ориенталско изкуство и други. 

В Лондон основава камерен оркестър London Chamber Players, съставен от млади професионалисти. Иван Янъков прави диригентския си дебют с Чешкия национален симфоничен оркестър. Артистът е участвал в телевизионни и радиопредавания в Азия, Северна Америка и Европа. 

Понастоящем често е канен да изнася майсторски класове в големи университети, включително в Консерваторията на Бирмингам и Хонконгския баптистки университет. Янъков често е член на жури в международни конкурси за пиано в Азия и Европа. 

Програма на концерта:

Едуард Елгар – Серенада
Йохан Себастиан Бах – Концерт за пиано и струнен оркестър №4, BWV-1055, Ла мажор
Солист – Иван Янъков 
Карл Райнеке – Серенада за струнен оркестър, оп. 242, сол минор

Билети на касата на Концертна зала „Добрич“. Цена - 5 лв., за пенсионери и учащи - 2 лева.