Две оставки в НСО; Данните на ГРАО и НСИ се разминават с 800 хил. души

Делян Добрев: АЕЦ "Белене" е 6 млрд. евро, но проектът е за над 10 млрд.

Две оставки в НСО; Данните на ГРАО и НСИ се разминават с 800 хил. души
Стандарт
 
НСО изми срама с две оставки

НСО изми срама от нападението над Ахмед Доган с две оставки. Двама от държавните гардове бяха уволнени заради "действията или бездействията си".
 
Това съобщи шефът на Национална служба за охрана ген. Тодор Коджейков. От работа са освободени шефът на екипа за охрана по време на конференцията на ДПС Георги Занев, както и началникът на охранителния авангард полк. Георги Райков.
 
Коджейков обаче отказа да назове поименно освободените. Още шестима от екипа, пазил почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, са свалени от екипа и са с дисциплинарни наказания според степента на виновност, обясни Коджейков. След направен самоанализ и самооценка не мисля, че трябва да подам оставката си, заяви още той. Президентската институция, под чиято шапка е НСО, също не иска главата на генерала, научи "Стандарт".

Дума

Данните на ГРАО и НСИ се разминават с 800 хил. души


Броени дни преди първия референдум в демократичната история на България Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обяви окончателния брой избиратели, които ще имат право на глас. Според дирекцията гласоподавателите за референдума са 6 949 120. Числото, меко казано, събужда недоумение, защото според последното преброяване на НСИ към 1 февруари 2011 г. в страната живеят 7 364 570 души.
Според статистиката обаче 17% от българското население е от непълнолетни и следователно без право на глас са 1 179 095 души. Което означава, че населението на България с право на глас е 6 113 000 души.

24 Часа

Делян Добрев: АЕЦ "Белене" е 6 млрд. евро, но проектът е за над 10 млрд.

Строителството на АЕЦ "Белене" е за 6 млрд. евро, но проектът е за над 10 млрд. Това казва в интервю за "24 часа" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Глупаво е да се мисли, че този проект струва 6 млрд. евро и че токът ще полети директно към домовете на хората, или към границата за износ, без нужната инфраструктура.
И двамата с премиера Борисов опровергаваме дни наред лъжите, които се сипят от сутрин до вечер, затова беше кашончето и документите от него, които ви предоставих, за да е ясно, че правителството на Станишев е знаело, че централата струва 10 млрд. евро, казва още Добрев.

Труд

Цветанов и Костов в спор за любовта

В разговор за обич и пореден скандал между вицепремиера Цветан Цветанов и съпредседателя на "Синята коалиция" Иван Костов се превърнаха дебатите по законите за националната сигурност в парламента. Тон даде Командира, който, след като разгроми устройствения законопроект за сигурността, декларира, че сините ще гласуват "против" с мотив, че отдавна нямат доверие в Цветанов и екипа му, подготвял проектите. В отговор вътрешният министър изригна в емоционално слово.
"Аз не съм вицепремиер и министър на вътрешните работи, за да ме обича Иван Костов или някой, който гравитира около него", възмути се той. И изреди обичайната порция примери защо Костов не го обича, започвайки от: "Алексей Петров се превърна в основния играч в подземния свят, подкрепян от изпълнителната власт в лицето на министър-председателя Иван Костов". Спомена и убития банкер Емил Кюлев, неотворените досиета на ДС.

Новинар

Кабинетът поема управлението на националната сигурност

Кабинетът и в частност премиерът ще поеме общото управление на системата за национална сигурност. Това предвижда рамковият закон за службите, който бе приет на първо четене в парламента. Това ще стане чрез т.нар. Съвет по сигурност към правителството.

Той ще се ръководи лично от министър-председателя, а при отсъствието му от упълномощено от него лице. Съветът ще заседава най-малко на три месеца.
 
В закона е предвиден и парламентарен контрол над службите. За целта ще бъде създадена специална парламентарна комисия, която да следи държавната охрана и разузнавачите.