И Цветанов поиска още писти в Банско, във ВМЗ-Сопот посрещат новата година без заплати

Разнобой за отношенията ни с Македония; Защитниците на пушачите в парламента не мирясват...

И Цветанов поиска още писти в Банско, във ВМЗ-Сопот посрещат новата година без заплати

Анти-еко-протестите в Банско са водеща тема за електронните издания на всекидневниците.


„След вчерашната подкрепа от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, днес при протестиращите пристигна лично вицепремиерът Цветан Цветанов...
Пръв на митинга говори кметът Георги Икономов, който обяви подкрепата на президента Росен Плевнелиев след вчерашния им разговор и сподели общото им становище, че е належащо приемането на Национална стратегия за развитие на зимните курорти. Той обяви и подкрепата на над 10 български общини, които искат да развиват зимен спорт и туризъм.
Вицепремиерът Цветан Цветанов подкрепи предложението на кмета на Банско за създаване на Национална стратегия за зимния туризъм и пое ангажимент диалогът да се пренесе в Министерския съвет с представители на Инициативния комитет и общината. Той изрази своята убеденост, че в най-скоро време исканията на протестиращите ще бъдат удовлетворени още в първото заседание на Министерски съвет въпросите ще бъдат представени за разглеждане..." - в. „24 часа".

 

"Не е нормално в България зимните писти да са 220 км, а в Швейцария, Австрия, Германия пистите са по 1200 км в курорт. Нали не си представяте, че Швейцария, Австрия и Германия са против опазването на природата, но там има национални приоритети и национална стратегия за развитие на зимния туризъм", каза пред протестиращите Цветанов.
„За да няма спекулации: вие сте хората, които най-много милеете за тази природа. Защото тук са живели вашите деди, вашите родители и никой не може да ме убеди, че би могъл да защити повече природата от самите вас", допълни той..." - в. „Труд".

 

„Вътрешният министър Цветан Цветанов стана поредният управляващ, който подкрепи протестиращите в Банско. Днес той се появи на третата блокада на пътя към курорта...
През трите дни в протестите участваха около 1000 души, които блокираха пътя към града. Под мотото "Не на зеления рекет! За втори кабинков лифт!" протестиращите излязоха на шосето. Гражданите и гостите на Банско са решени да блокират подстъпите към града всеки ден до еднозначно решение на изпълнителната власт. 
На втория протест присъства и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя каза, че подкрепя исканията им, защото иска европейска слава за Банско и за България. Цачева отбеляза, че няма невъзможни неща и обеща исканията на протестиращите да бъдат чути. 
На първия протест пък присъства зам. министърът на икономиката Иво Маринов..." - в. „Сега".

 

„Прекратяване на блокадата за празничните дни и продължаване на протестите с други средства. Това решение на Инициативния комитет обяви кметът на Банско Георги Икономов в неделя.
Молбата беше на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той присъства на третия протест на банскалии, които искат втори кабинков лифт. Вицепремиерът подкрепи предложението на кмета на Банско за създаване на Национална стратегия за зимния туризъм и пое ангажимент диалогът да се пренесе в Министерски съвет с представители на Инициативния комитет и общината. Той изрази убеденост, че скоро исканията на протестиращите ще бъдат удовлетворени. Още на първото заседание на правителството въпросите ще бъдат представени за разглеждане..." - в. „Стандарт".

 

"В курортите в Европа един курорт има по 1 200 километра писти. Нали не мислите, че те не искат да съхраняват природата си и да я пазят", попита вицепремиерът Цветанов, който пристигна минути преди началото на протеста...
"Липсата на национална стратегия е от 20 години насам. Подкрепям тези хора и по-добре те да протестират тук, отколкото да дойдат безработни в София. От стотици години те съхраняват и пазят гората си и когато има писти и съоръжения, има и човешки контрол. Важно е да не се прави компромис с екологичните норми, смятам, че диалогът води до правилните решения", призова Цветанов.
Според него е много по-добре е българите да посещават българските курорти, отколкото да пътуват в Австрия, Швейцария и други, коментира вицепремиерът. "Да направим този зимен спорт достъпен за всички българи", прикани той." - в. „Дневник".

 

Отношенията между България и Македония също са сред темите на вестниците.

„В. Скопие трябва да започнат да се обръщат към истината и да поемат действително пътя към европейската интеграция. Това заяви българският евродепутат от групата на ГЕРБ Андрей Ковачев пред БНР по повод новата позиция на България към Македония.
"Показваме пред нашите европейски партньори, че ние имаме проблем с нашата съседка в югозапад, а този проблем е доста сериозен. Той е свързан с интерпретацията на нашата история и дискриминацията на българските граждани, които открито заявяват истината и открито казват, че са българи на територията на Република Македония", подчерта Ковачев.
"Това все още е опасно и затова смятам, че ние постъпихме правилно, българската позиция в момента е правилна", отбеляза той, като допълни, че България не може да премълчава проблемите си.
Ковачев подчерта, че не е правилно да се говори за това, че България е наложила вето на присъединяването на Македония в ЕС. "Позицията на съвета е взета с единодушие от 27 страни членки. Ако говорим в този план, трябва да кажем, че 27 страни членки на Европейския съюз, наложиха вето на Република Македония или пък отложиха започването на преговорите", настоя той.
По думите на евродепутата страната 20 години е чакала Македония да преодолее рефлексите от миналото, наслагваното след Втората световна война, несправедливостите на историята, но това не се е случило...
Единствената алтернатива за страната е европейската интеграция, която може да помогне на политическия, медиен и академичен елит в Република Македония лека-полека да се отърсят от това, което са учили в учебниците, подчерта Андрей Ковачев, допълвайки, че за това трябва да има и желание." - в. „Дневник".

 

В. „Сега" цитира по темата експрезидента Желю Желев:
"Не знам, кой стои зад настоящата ни външна политика спрямо Македония. Това не е чак толкова важно, но тя трябва да се коригира.
Това заяви президентът д-р Желю Желев по БНР, коментирайки отлагането на преговорите на Македония с ЕС, за което заслуга има и днешната българска дипломация. 
Всички балкански страни да станат пълноправни членове на ЕС и НАТО. Да не се поставят спирачки, на която и да е кандидатка. Това вреди на регионалното обединяване, да не забравяме, че Македония исторически е била "ябълка на раздора". Македония не трябва да бъде такава ябълка, а обединяващо звено в името на евроинтеграцията, категоричен е президентът Желев /1990-1997/, който оглавява и Балкански клуб. 
Той смята, че главната вина за забъркалата се каша около името на Македония трябва да се търси в начина, по който беше взето това решението по този въпрос още в началото на 90-те години, когато започна разпадането на вече бивша Югославия /1991-1999/. Тогава властите в Атина наложиха идеята на Европейския съюз да не се признава тази страна под нейното име, припомни президентът Желев. 
Гръцките аргументи са смешни, категоричен бе той. Да кажеш "НЕ" на нейното влизане в ЕС, защото тя не иска да си промени името, е просто тъпотия, добавя Желев. Всички страни, които излязоха от бивша Югославия - Хърватия, Словения и др., са бивши югославски републики, включително и Сърбия е такава след разпадането на Федерацията. 
"Не може да се отрича правото на една нация да се самоопределя. Никой няма право да определя как една нация да се самоопределя. Във всички международни документи се съдържа правото гражданинът сам да реши как да се самоопредели. Това е негово свещено право", подчерта президентът Желев.
Едновременно с това той отбеляза, че "етническата принадлежност не може да се фалшифицира". "Когато баба ти и дядо ти са били българи, ти не можеш да се определиш като китаец", категоричен е първият демократично избран държавен глава на България..." - в. „Сега".

 

Вестниците продължават да следят и ситуацията във ВМЗ-Сопот.

„Над 3000 работници от ВМЗ-Сопот и семействата им ще посрещнат Нова година без пари и на празна маса.
Авансът за октомври и остатъкът от заплатата за септември, които оръжейниците получиха преди Коледа, бяха прибрани от банките за погасяване на кредити и сметки за ток и вода, информира Нова тв.
В средата на декември започна изплащането на част от дължимите заплати на работещите във ВМЗ-Сопот. това стана, след като бе договорено разплащането от "Кинтекс" за поръчки към завода на стойност 1 милион лева.
Заради забавените възнаграждения работниците започнаха протести.
Оръжейното предприятие е в процедура на приватизация." - пишат в идентични публикации „Труд" и „24 часа".

 

В. „Стандарт" алармира, че „защитниците на пушачите в парламента не мирясват":

„Забраната за димене на закрито отново може да влезе в дневния ред на парламента.
"Вкарвам закон, който е срещу забраната за тютюнопушене, защото смятам, че когато тя беше внесена, не беше подплатена с реални факти", заяви независимият депутат Кирил Гумнеров пред NВТ.
Според него тази забрана е дискриминационна. "Малкият бизнес в България умира, 20-30 хиляди души ще останат на борсата. И това са главно млади хора, защото в този бранш са заети главно младежи. Тук дори не говорим за бюджета, който ще бъде ощетен с поне 200-300 милиона. Ние предлагаме в данъчните закони да бъдат приети, след като падне забраната и се върне старото положение, да се пуши само и единствено в зали, които са обезопасени съгласно наредбата на Министерски съвет", коментира Гумнеров.
Той е "за" това  местата за пушачи да се облагат с четири пъти по-висок данък, отколкото е сегашният, а за местата за непушачи като бонус да бъде намален наполовина данъкът.
"По този начин ние искаме да се даде един бонус на тези ресторантьори, на тези собственици на ресторанти и заведения, които тръгвайки по този път решат, че за тях е по-важно да имат повече места за непушачи. И последният аргумент - ние искаме целият акциз, който е включен в стойността на цигарите, да отива за здравеопазване", каза още депутатът...
"Решението на парламента за забрана на тютюнопушенето в закрити обществени помещения беше изключително мъдро. То беше в унисон с цялата световна линия за развитие на обществото и за грижата за неговото здраве", заяви пък доктор Гергана Гешанова от Коалиция без цигарен дим...
„Ако отворите сайта на Националния статистически институт, ще видите, че за месец юни работните места са се увеличили с 11 000 души. Казват, че 30 000 евентуално може би щели да загубят работните си места. Все пак това са млади хора и ако случайно тази лоша прогноза се изпълни, те имат някакъв шанс да се реализират и в друг бранш. Факт е, че цигарите вредят на повече от 25 вида заболявания, които са едни от първите причини за смърт", допълни доктор Гешанова..."