Европейците са против смяната на часовото време

От 1996 година насам всички страни в ЕС местят стрелките на часовника: в последната неделя на март с един час напред и с един час назад в последната неделя на октомври.

Европейците са против смяната на часовото време

В Германия лятното часово време (в сегашната му форма) е въведено през 1980 година с цел да се пести енергия. Другаде в Европа въвеждат лятното време още през Първата и Втората световна война или пък по време на петролната криза през 70-те години. В България лятното часово време се въвежда за първи път през 1979 година.




Междувременно ползата от местенето на стрелките е много оспорвана.

Над 80 процента от европейците, участвали в онлайн допитване, искат да бъде премахната практиката да се превъртат стрелките на часовниците пролет и есен, предаде БТА. От хората, предпочитащи да спре смяната на часовото време, повечето предпочитат да се запази за постоянно лятното часово време.

В допитването на Европейската комисия, проведено от началото на юли до средата на август, взеха участие 4,6 милиона души. Това е рекордно участие в онлайн проучване на ЕС. Интересно е да се отбележи, че над три милиона от гласовете са дадени на територията на Германия.

Макар да не е правно обвързващо, допитването може да послужи като основа за законодателни действия, необходими за промени в нормативната уредба.

Всяка окончателна реформа трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и държавите членки.

Припомняме, че още през февруари Европейският парламент призова ЕК да преразгледа разпоредбата за лятното часово време. Ако прецени, че недостатъците от смяната на времето са повече от предимствата, Комисията би могла да предложи промени.

Източник: Радио 1 Рок