ЕС забранява употребата на малки пластмасови опаковки в магазини, хотели и ресторанти

Мерките предвиждат забрана на опаковките от пластмаси и производни материали за плодове и зеленчуци в супермаркетите, малки опаковки за кетчуп и други в ресторантите, както и на малките опаковки за шампоан и подобни в хотелите

ЕС забранява употребата на малки пластмасови опаковки в магазини, хотели и ресторанти
Снимка: Pexels

Страните от ЕС и Европейския парламент са постигнали съгласие за намаляване на отпадъците от пластмасови опаковки.
Преговарящите страни - Европейския парламент и Белгия, която е ротационен председател на ЕС, се споразумяха късно снощи за целите за намаляване на опаковките, което трябва да е с 5% до 2030 г. и 15% до 2040 г. До 2030 г. всички опаковки трябва да могат да се рециклират.  
Дотогава ще важи забраната за пластмасови артикули за еднократна употреба като чинии, чаши и кутии за еднократна употреба, използвани от ресторанти за бързо хранене, термосвиваеми опаковки за куфари по летищата, както и опаковките, предлагани на пазарите за хранителни стоки.
Т.нар. вечни химикали (които се натрупват в почвата и водата и не могат да се разграждат допълнително) не трябва да присъстват в смесите за производство на опаковките, е записано още в текстовете.
Целите няма да важат за микропредприятия.
Споразумението все още се нуждае от одобрение от Европейския парламент и правителствата на ЕС. 
Според данните, предоставени на евродепутатите, опаковките са непрекъснато нарастващ източник на отпадъци, а общото количество за ЕС се е увеличило от 66 милиона тона през 2009 г. на 84 милиона тона през 2021 г. През 2021 г. всеки европеец е генерирал 188,7 кг отпадъци от опаковки годишно, цифра, която се очаква да нарасне до 209 кг през 2030 г., ако не се вземат допълнителни мерки.