Фотодокументална изложба, посветена на Коперник, представят в РБ „Дора Габе“

Експозицията е по повод 551 години от рождението на великия астроном и може да бъде разгледана до края на март

Фотодокументална изложба, посветена на Коперник, представят в РБ „Дора Габе“
Фотодокументална изложба, посветена на Коперник, представят в РБ „Дора Габе“

Регионална библиотека „Дора Габе“ е домакин на фотодокументална изложба, посветена на Николай Коперник. Експозицията е посветена на 551 години от рождението на великия полски астроном и е организирана от Полския институт в София и Полското културно-просветно дружество „Владислав Варненчик“.


Изложбата е създадена от Полско-канадската асоциация на бизнесмените и професионалистите в Уиндзор (PCBPAW) с помощта на институции в Полша и Канада и предоставена на полската общност в България. Върху 24 табла е проследена историята на живота и изследванията на звездите на великия полски астроном, любопитни факти от живота му, представени са градовете, тясно свързани с личността на великия учен – родното място Торун, Краков, Болоня, Рим, Падуа и Ферара, Вармия и Фромборк. Сбирката представя Коперник не само като астроном, но и като администратор, юрист и духовник.

Богато илюстрирана, експозицията разширява знанията ни, представяйки любопитни астрономически инструменти от епохата и разкрива същността на откритието на учения.

Към гостуващата изложба се предлагат и документи за Коперник от фонда на РБ „Дора Габе“, сред които и дарение от Веслава Тошева, председател на полската общност в града.

Изложбата може да бъде разгледана до 29 март 2024 година. Входът е свободен.