Етажна собственост - въпроси

1.Собственик на апартамент /майка/, в който са живели дъщеря, зет и внук отказва да плаща 1/2 от входните такси съгласно ЗУЕС. Уточнението е, че от 01.01.2014 младото семейство е напуснало България, живее и работи в Западна Европа. Обяснението на собственика /майката/ е, че те са живели в апартамента като квартиранти. Не трябвали в този случай да има договор за отдаване и прекратяване на наемните отношения? Не трябва ли в този случай младото семейство да бъде отписано от домовата книга, за да не се плаща таксата? В противен случай нашите тълкования са, че те са ползватели, отсъстващи повече от 3 месеца.

2.Собственик на апартамент, младеж-студент /надлежно регистриран в книгата за ЕС/, отдава апартамента си под наем. Наемателите заплащат входните такси. Трябва ли и собственикът да заплаща такса,ако не е подал заявление, че ще отсъства трайно?

Съгласно чл. 7, ал. 3 от ЗУЕС всеки собственик е длъжен в 15-дневен срок да впише промяната в обстоятелствата по чл. 7, ал. 2 от ЗУЕС, в конкретния случай, собственикът на апартамента трябва да отпише от книгата за етажната собственост дъщеря, зет и внук, което ще освободи собственика /майката/ от заплащане на такси.

По втория въпрос: В книгата за етажна собственост следва да бъдат вписани като ползватели на имота квартирантите, на основание сключения със собственика договор за наем. В този случай разходите по ползване и поддържане на етажната собственост ще преминат върху квартирантите, тъй като те ползват имота.
 
С уважение:
адвокат Евгения Русева
тел. 0889 232 150