Следствен експеримент повтаря пожара във влака София-Кардам

Безпрецедентен следствен експеримент се провежда на жп-гарата във Велико Търново във връзка с разглежданото от Апелативен съд дело за влака-убиец "София - Кардам".

Следствен експеримент повтаря пожара във влака София-Кардам
С помощта на БДЖ бе подготвена идентична композиция от  пощенски, спален и кушет вагони, произведени през 60-те години, съобщи БГНЕС.

Целта на експеримента е да се установи възможно ли е било шафнерът на влака Георги Георгиев за 4 минути от момента, в който три от свидетелките са го известили за пожара, да изведе и спаси всички пътници.

Опитът не се  извършва от самия шафнер, който е подсъдим по делото, а от определено от съда лице, на което Георгиев е дал точни инструкции за собствените си действия по време на пожара.

Експериментът ще се извърши с идентични вагони, за да се установи как точно са загинали 9-те пътници и адекватни ли са били мерките за евакуация.

Експериментът ще се проведе по указания на Върховната касационна прокуратура, която върна делото за разглеждане от нов състав на Апелативния съд във Велико Търново.

"Няма да палим, нито ще хвърляме димки, приемат се заключенията на пожаротехническата експертиза, просто едни хора ще тичат насам-натам, а други с хронометри ще засичат за колко време се е развила фактическата обстановка", обясниха магистрати пред standart.news.

Целта е да се установи дали за 4-те минути, в които огънят поглъща вагона, а той се изпълва със смъртоносен дим, шафнерът е можел да спаси всички пътници.

На гарата освен всички магистрати се очаква да пристигнат и трите свидетелки, които поотделно са известили шафнера Георги Георгиев за пожара в купе №6.

Не се очаква железничарската стачка да попречи на експеримента, тъй като на великотърновската гара няма спрени влакове.

Припомняме, трагедията, при която загинаха 9 души, а други 9 бяха ранени, стана малко преди полунощ на 28 февруари 2008 година. Инцидентът се случи недалеч от гара Червен бряг в композиция от девет вагона. Сред жертвите на инцидента бе и директорът на Националния археологически институт с музей при БАН - проф. Рашо Рашев. Това е най-тежкият железопътен инцидент у нас от 1992 година насам.

Великотърновският апелативен съд осъди шафнера на изгорелия кушет - вагон Георги Георгиев и началника на влака Иванка Костадинова на по 8,5 години и 5 години. Апелативните магистрати намалиха присъдите, наложени им от Плевенския окръжен съд.