8 години клуб „Алегрия“ – за пътя от латино до зумба и танцовата терапия за жени с рак на гърдата

С парти за малки и големи днес зумба клуб „Алегрия“ ще отпразнува своя осми рожден ден.

8 години клуб „Алегрия“ – за пътя от латино до зумба и танцовата терапия за жени с рак на гърдата

Организатори на събитието са Стоян Стоянов, Арт център "Палитра" и Общинският младежки център „Захари Стоянов“. Вкусна торта ще има за присъстващите, а поканени са всички, които обичат да се забавляват. 



Проявата ще започне от 16 часа за деца в концертната зала на Арт център „Палитра“ и от 18 часа за по-големите. 

Стоян Стоянов е един от първите лицензирани инструктори по зумба в страната и ръководител на клуб "Алегрия", организатор на едноименния зумба фестивал и първия зумба маратон в страната, продължил над 3 часа, който се проведе в Добрич през 2012 година. Подробно за работата си и благородната кауза, с която се е заел, ни разказва самият той.



Бихте ли обяснили на нашите читатели какво представлява зумба фитнес?

Зумба фитнес е специализирана танцувална фитнес програма, в която се съчетават стъпки от различни видове танци, фитнес упражнения, степ, аеробика, тае бо  и всичко е направено така, че да може да се следва лесно от хората, да е радост за духа и тялото.


Защо се казва зумба танци?

Защото в основата на тази фитнес програма са стъпките от различни видове танци – салса, ча-ча, фламенко, меренге, кумбия, танго, хип-хоп, бели денс, български народни танци. Подбрани правилно, те са лесни за изпълнение, разтоварват, а не напрягат организма.

Вие започнахте като преподавател по латино танци в Младежки център през 2004 година. Оттогава е името на клуба  - „Алегрия“.

Да, така е. Живях в Испания от 2002 до 2004 година и там посещавах клуб, в който  работещите хора отиваха да танцуват, освобождавайки се по този начин от стреса след напрегнатото ежедневие. Когато се върнах в Добрич, реших да приложа модела, който видях там. Идеята ми беше да водя латино танци за възрастни. И така започнах. В последствие много от  децата на дамите, които идваха да тренират при мен,  изявиха желание да се запишат и нямаше как да откажа. Така се формираха всъщност двете групи – за възрастни и деца, които продължават своето развитие и днес. Тези първи групи по латино танци, всъщност са основата на основата на зумба фитнеса днес.


През всички тези 8 години много хора са посещавали клуб „Алегрия“. Може ли да си спомните на колко години е бил най-възрастният от тях?

В момента водя зумба за деца в детските градини, като най-малките ми са на три години. Интересното е, че най-възрастният участник е мъж, на 78 години. Зумбата не е само за жени. Може би мъжете ги възпира схващането, че има повече танцови стъпки, отколкото фитнес упражнения. Истината е, че това си е „фитнес под прикритие“, ако мога така да се изразя. Стъпките са комбинирани така, че да не затрудняват танцуващите.


Зная, че има различни стилове зумба. Бихте ли ги дефинирали?

Да, съществуват различни видове зумба, които се разделят според вида на натоварването. Смея да твърдя, че аз съм лицензиран инструктор по почти всички стилове зумба, освен един  - стронг бай зумба. Това е интервална силова тренировка, без никакви танцови движения. Зумба фитнес е класическата, зумба за деца е строго специализирана, съобразена с възрастта на участниците, музиката е специално подбрана, играят се различни игри в часовете. Има и зумба тонинг – това е специална програма с тонинг стикове, като маракаси, тоест леки тежести. Водя и такава група в Добрич. Друг вид зумба е зумба сентао – тук наш партньор е столът, който ни е като опора. Това също е силова тренировка, натоварването е различно. От време на време показвам и този вид тренировка в часовете си.  Има и зумба голд – тя е за хора с проблеми в ставите или в по-напреднала възраст. По-ниско натоварваща е, по-щадяща. Има и аква зумба – движенията се извършват в басейн, но няма много общо с водната аеробика.  


Благодарение на Зумба фестивал „Алегрия“, който се провежда от 2013 година  насам, България и по-конкретно Балчик, се превърна в притегателно място за хората, практикуващи зумба. Как се случи това? 

Да, това е международен фестивал, който се провежда в началото на месец септември всяка година в гр. Балчик. На него присъстват освен инструктори от различни държави и хора, занимаващи се със зумба, и нашите специални гости, които са и най-добрите зумба обучаващи специалисти (ЗЕС) в света. Това е изключително важно за реномето на фестивала, защото по този начин, освен хора от България, в Белия град пристигат и гости от съседните страни, които могат да се докоснат до най-добрите в света. Такова мероприятие дава шанс на младите и активните хора да се запознаят с атрактивни и разтоварващи методи за здравословен начин на живот и да прекарват смислено времето си, а инструкторите да надградят уменията си.

Трудно ли се организира такова събитие? 

По принцип не е лесно. Гостите се настаняват в три различни хотели, необходимо е да се осигури място за демонстрациите на различните видове зумба – държа да споделя, че това е фестивал изцяло със зуба фитнес. Има тематични партита  - примерно фолклорно или бразилски карнавал парти. Освен спортен, това е и културен обмен.


Как реагират добричката и балчишката общественост на този вид събития?

Първият зумба маратон в страната се проведе в центъра на Добрич през 2012 година и беше с продължителност повече от три часа. В началото беше наистина трудно, но когато се разчупиха предразсъдъците все повече и повече хора се включват в този вид мероприятия без притеснения. Това е един по-различен начин, по който човек може да запълни свободното си време и както казах вече, да се погрижи освен за физическото си и за емоционалното си здраве, защото то също е много важно в нашето напрегнато ежедневие.


През май тази година получихте Сертификат за треньор по специална танцова терапия, насочена към хора, страдащи от рак на гърдата. 

Да, през месец май, заедно с още 22 участници от София, Варна, Добрич, Ямбол, Самоков, Поморие, Дупница  и Гоце Делчев преминахме специално обучение. За да ни допуснат до него имаше сериозен подбор. Изпращахме видеоматериали с какво се занимаваме, как, къде, от колко време. Лично създателката на програмата – Каролина Смит определяше кой да мине обучение и кой не. Аз съм единственият мъж. Няма други мъже, които водят тази терапия, защото притеснението е, как ще реагират жените в залата. На мен ми помогна това, че аз познавам много хора, у нас и в чужбина, които знаят с какво се занимавам и се застъпиха за мен.

От началото на октомври месец започнах да водя танцовата терапия, предназначена специално за хора с диагноза рак на гърдата. Вече знаех, че  те имат специфични потребности. Създател на този проект е, както казах, световноизвестната британка Каролин Смит, която е танцьор и хореограф на спортни танци. В момента е съдия на шоуто „Танцувай със звездите“  в Италия. Тя също е била засегната от тази болест. Тогава адаптира танците спрямо нуждите на нейното тяло, защото разбира, че потребностите й в това състояние са по-различни от тези на  здравия  организъм. Целта й е да се подобри не само физическото, но и емоционалното й състояние. В момента Каролин Смит е помогнала на над 2000 жени в Италия. В България координатор на проекта е Асоциацията за развитие на българския спорт.

Кой е организатор на проекта за Добрич?

Реализирането на Проекта в Добрич се осъществява с подкрепата на община Добрич и отделението по Онкология в МБАЛ. Доктор Касимова съдейства на жените, диагностицирани с рак на гърдата, информира ги и ги насочва към тази терапия.  

Къде се провежда танцовата терапия?

В началото на месец октомври в Арт център „Палитра“ се събра първата група. Жените са страхотни, много позитивно мислещи. Важното в случая е, че те са готови сами да си помогнат – направиха първата крачка, като прекрачиха прага на залата.

Целият курс на обучение е с продължителност 32 часа, като са застъпени общо шест танца - салса, ча-ча, румба, бачата, меренге  и танго. Вече минахме половината. 

Може ли хора, с друг вид рак да се включат в терапията? 

Не. Не може. Терапията е специализирана само за хора с рак на гърдата. Движенията са строго адаптирани само за този вид диагноза.

Какво споделят с вас жените вече в средата на проекта? Усещат ли промяна в организма, в самочувствието си?

В началото, когато започвахме, дойде екип от София, който направи специални изследвания на жените. Измерваха различните показатели. В края на курса отново ще дойдат да повторят същите изследвания и да установят има ли разлика и как се повлиява организма от тази терапия. Иначе тук се създаде едно позитивно общество. Танците влияят добре на хората. Карат ги да се усмихват. Някой споделиха, че в началото са били резервирани, но вече се чувстват добре. Аз също се старая да предам моята положителна енергия на всички, така че да се чувстват добре.

В заключение Стоян Стоянов си пожела здраве за осмия рожден ден на „Алегрия“, както и клубът да привлече още последователи. 

Автор: Филка Крумова