Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 2 до 6 декември

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Велчо Велчев е новият заместник кмет на Община Тервел. Той поема ресора „Регионално развитие и хуманитарни дейности“.


Започнали са разговори за разширяване обхвата на "синята зона" в Добрич през следващата година, съобщи пред журналисти кметът Йордан Йорданов. Той уточни, че разширяването няма да бъде още през януари месец, но целта е да стане реалност през следващата година.

Канализацията по улица „Димитър Списаревски“ ще бъде обследвана с робот, за да се установи реалното състояние на компрометирания участък, съобщи зам.-кметът по “Устройство на територията” в община Добрич инж. Пенчо Керванов. Аварията на неремонтираната повече от 50 години канализация по ул. “Димитър Списаревски” е в участъка между улиците “Хан Тервел” и “Хаджи Димитър”.

38-годишното пано от ритуалната зала  в Добрич ще бъде реставрирано и предадено за експозиция в Дом-паметника. То е дело на художникa Мария Кочополус, изработено през 1981 година. На негово място в момента има новомонтирано пано със сватбени мотиви, което посреща младоженците във входното антре на залата.

През декември Община Добрич и Центърът за обществена подкрепа стартират програма за подкрепа на родители на малки деца, разработена от УНИЦЕФ, в която могат да се включат родители на деца на възраст до 4 години, както и бъдещи такива. Тя се състои от 14 сесии, които се провеждат с група от 10-15 родители веднъж седмично в продължение на 3 месеца и половина.

На шест места могат да се подават сигнали за неправилно паркирани моторни превозни средства в град Добрич. 5 470 са издадените фишове за неправилно паркиране от Общинската полиция в Добрич от започването на дейността й до момента.

Зам.-кметът по "Икономическо развитие, европейски фондове" в община Добрич Добрич Росица Йорданова поднесе извинение пред журналисти във връзка с изказването си от вчера, че 60 на сто от нередностите при ремонта в Езиковата гимназия са нанесени щети от учениците върху обновените вече класни стаи.

За трета година СУ "Стефан Караджа" в Каварна е одобрено със статут на иновативно училище по модул „Търсещи миналото, вгледани в бъдещето, променящи днешния ден“ по национална програма ”Иновации в действие“.

Приключил е ремонтът на пътя за Специализираната болница за рехабилитация "Тузлата" край Балчик. Положен е асфалт, изградени са канавки и маркировка на двукилометровото отклонение на главния път за Каварна до Рехабилитационната болница в Белия град. Ремонтните дейности са извършени по проект на Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България.

С високопроходимо товарно превозно средство за зимно поддържане ще се сдобие община Балчик. Закупуването на техниката е част от дейностите, заложени по проект на Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България. 

При покупка на кола вече не е необходима смяна на номерата. От 01.12.2019 влезе в сила промяната на наредбата за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства.

Уникални коледни играчки за елха изработват в малка работилница в Добрич. Няколко жени, заедно със своя ръководител Георги Керанов, творят пъстри топки, снежни човеци, елхички, пиленца, които красят елхите и домовете на добричлии.

Професионална помпа за изцеждане на кърма е предоставена за безвъзмездно ползване на Отделението по акушерство и гинекология в МБАЛ - Добрич. От лечебното заведение посочват, че новият апарат ще бъде от полза за майките пред първите дни след раждане.

Около половин тон пластмасови капачки, събирани в продължение на три месеца на няколко различни места в град Генерал Тошево, бяха дарени за кампанията „Капачки за благотворителност – МБАЛ-Добрич“.

С благотворителен базар събират средства за момиче от Добрич с рядко генетично заболяване. 20-годишната Кристина Петрова от Добрич страда от рядко генетично заболяване пропионова ацидурия, заради което не може да приема храни с белтък.