Росица Йорданова с извинение към учениците в Езиковата гимназия „Гео Милев“

Зам.-кметът по "Икономическо развитие, европейски фондове" в община Добрич Росица Йорданова поднесе извинение пред журналисти във връзка с изказването си от вчера, че 60 на сто от нередностите при ремонта в учебното заведение са нанесени щети от учениците върху обновените вече класни стаи.

Росица Йорданова с извинение към учениците в Езиковата гимназия „Гео Милев“

“Има поражения от учениците, но те са крайно нищожни в сравнение с това, което трябва да направи изпълнителят”, заяви тя.



По думите й направеното процентно съотношение е било чисто хипотетично:

“Това е субективно от моя страна преценено, този процент се отнася по-скоро към изпълнителя. Дадох си сметка, че с това мое изявление съм уронила техния престиж, за което съжалявам. Не е била това моята цел”

След уведомление от директора и учителския екип за нередности в ремонтните дейности, комисия е провела среща, констатирани са били забележки и предстои те да бъдат отстранени за сметка на фирмата изпълнител, както е заложено по договор.  След въвеждане на сградата на училището в експлоатация има петгодишна гаранция, през която изпълнителят поема разходите по възникнали дефекти.

На брифинга присъства и Добринка Михова, ръководител на проекта „Реконструкция и обновяване на образователна инфраструктура в Добрич I“. 

Тя коментира констатираните от комисията забележки при ремонтните дейности в ЕГ “Гео Милев”. Сред тях са надигнат и разместен ламинат, незапълнени отвори при тръбите в коридорите, проблеми с осветителни тела над дъските в класните стаи. Констатирана е била и необходимостта от добавяне на допълнителни укрепители за прекараната отоплителна, вентилационна и климатична инсталация. 

След журналистически въпрос, ръководителят посочи причината за надигане на паркета: 

“Причината е, че сградата е стара. Тя е с дървен гредоред, а отдолу беше  паркет. По проект няма демонтаж на паркета, тъй като отдолу остава дървена конструкция и няма  възможност за замазка. Нареден е върху действащия паркет. Паркетът на места липсваше, виждаше се гредоредът, правиха се с дъски изравняване на настилката, но просто е компрометиран старият паркет отдолу. Отделно в сутерена има влага, която ние няма как да отстраним. Хидроизолация на стените не е включена в проекта” 

Дейностите за Езиковата гимназия “Гео Милев” са на стойност 919 500 лева без ДДС. Фирмата изпълнител е „Рал-Мар Билд“, а дейността по надзора е възложена на „Жилфонд-инвест“.

По проект „Реконструкция и обновяване на образователна инфраструктура в Добрич I“ се извършват мащабни ремонти и в Природо-математическата гимназия „Иван Вазов“, Основното училище „Христо Ботев“ и Детската градина №32 „Зорница“. Добринка Михова увери, че там няма констатирани забележки при ремонтните дейности. 

Нито един от обектите, включени в проекта, не е въведен в експлоатация и не е предаден с АКТ 15. Констатираните забележки при ремонта на Езиковата гимназия предстои да бъдат отстранени за сметка на фирмата изпълнител.