38-годишното пано от ритуалната зала в Добрич ще бъде реставрирано и предадено за експозиция в Дом-паметника

Паното от втория етаж на ритуалната зала в Общинското предприятие “Обреден дом” беше премахнато при направените ремонтни дейности.

38-годишното пано от ритуалната зала в Добрич ще бъде реставрирано и предадено за експозиция в Дом-паметника

То е дело на художникa Мария Кочополус, изработено през 1981 година. На негово място в момента има новомонтирано пано със сватбени мотиви, което посреща младоженците във входното антре на залата. 



Йордан Йорданов бракосъчета двойка от Добрич в обновената ритуална зала


Директорът на Обредния дом Румена Маринова коментира, че причините за демонтирането на 38-годишното пано са две. 

Първата е, че то е изтъкано от естествени материали – конопени и памучни влакна, които във времето са се компрометирали на много места, въпреки че през годините са правени опити за неговата поддръжка. 

Паното е било внимателно демонтирано от специалисти на Регионалния исторически музей в Добрич, за да бъде запазено. В момента се намира в хранилището на Дом-паметника „Йордан Йовков“. През пролетно-летния сезон ще бъде освежено и ще претърпи възстановяване от реставраторите на музея. Паното ще бъде предадено за експозиция в Дом-паметника „Йордан Йовков“ или в отдел „Нова и най-история“ към Регионалния исторически музей в Добрич. Към него ще бъде добавено кратко резюме от създаването му до момента.

Втората причина за демонтажа му е, споделеното желание на младите хора да бъде обновен обликът на фоайето и сватбената зала. Често те са коментирали, че желаят обстановката да бъде различна от тази, в която са посрещани техните родители, като младоженци, преди повече от 25-30 години.