Уникални коледни играчки за елха изработват в малка работилница в Добрич

Цехът за коледни украшения от стъкло в квартал "Рилци" е ветеран в производството на елхови играчки.

Уникални коледни играчки за елха изработват в малка работилница в Добрич


В малка работилница няколко жени, заедно със своя ръководител Георги Керанов, творят пъстри топки, снежни човеци, елхички, пиленца, които красят елхите и домовете на добричлии.


Георги Керанов се занимава с производството на стъклени украшения за елха от 34 години. През далечната 1985 година той откупва производството от тогавашното предприятие „Жакард” и започва да работи, заедно с няколко от служителите.  „Най-напред тръгнахме със стъкло, след това като внесоха китайските играчки от пластмаса, те бяха много по евтини. Решихме и ние да опитаме да ги произвеждаме, но пластмасата не вървеше, затова се върнахме към старата традиция, към стъклените украшения, които са много по-красиви. Така продължаваме и до днес”, сподели той.


Керанов допълни, че цехът в Рилци изпраща коледни играчки за елха по поръчка в цялата страна. Освен 26-те вида се правят и такива с изписани имена на любими хора.


Митка Стоянова се занимава с правенето на елхови играчки от стъкло от 1968 година насам. „Наистина може да се каже, че си е направо занаят, но за мен няма трудна играчка, най-обичам да правя снежен човек, защото ме зарежда с празнично настроение”, сподели тя.


Митка Стоянова издаде и технологията за направа на стъклените елхови играчки. Първо трябва много да се внимава да не се изгори човек. Стъклото се нагрява добре, след което се изтегля в зависимост от вида на играчката. Толкова години съм работила това, че вече усещам кога е готово стъклото”, сподели тя. Сръчната жена допълни, че прави играчките, за да радва децата по Коледа и Нова година. 


Димка Петрова, която също прави елхови украшения сподели, че тайната на занаята е желанието за работа. „Когато човек иска – може да постигне всичко! За мен това е едно много приятно занимание, с изработката на коледни играчки се занимавам от 5-6 години”, заяви тя.


Жената сподели, че на млади години се е занимавала с изработката на коледни украшения, след което е прекъснала за известно време, а сега отново се отдава на приятната за нея професия. 


От близо 50 години Христина Стоянова декорира елхови играчки и изключително много харесва професията си. „Всички играчки са ми любими, а най-труден винаги ми е новият модел, след това се свиква”, сподели тя. 



Стъклените коледни украшения могат да бъдат открити в една от къщичките на традиционния коледен базар на пл. „Свобода” в Добрич.