Прокурор д-р Даниел Илиев издаде монография, посветена на транспортните престъпления

Темата на изследването е „Престъпно управление на МПС в хипотезите на чл.343в от Наказателния кодекс“

Прокурор д-р Даниел Илиев издаде монография, посветена на транспортните престъпления

Д-р Даниел Илиев – прокурор в Районна прокуратура гр.Добрич,  издаде монография „Престъпно управление на МПС в хипотезите на чл.343в от Наказателния кодекс“.


Трудът има задачата да изясни ролята на юридическите науки и в частност на наказателното право в противодействието на този вид престъпна дейност чрез проучване и детайлен анализ на признаците досежно обекта, обективната страна, субекта и субективната страна на посочените транспортни престъпления.

Актуалният характер на книгата се определя от липсата на самостоятелно и цялостно научно изследване на престъпленията по чл.343в, ал. 1–3 от Наказателния кодекс, засягащи транспортната безопасност в съвременните условия. Проблемите, свързани с транспортните престъпления по чл. 343в от Наказателния кодекс, вълнуват не само наказателноправната доктрина, но и съдебната практика, тъй като посочените престъпни състави се прилагат ежедневно.

Даниел Илиев е завършил право в Бургаския свободен университет през 2014 г. Последователно е младши прокурор и прокурор в Районна прокуратура - Добрич. През 2023 г. защитава докторантура по наказателно право във Варненския свободен университет с научен ръководител проф. д.ю.н. Лазар Груев. 

Книгата би била полезна както за практикуващите юристи – съдии, прокурори, адвокати, служители на КАТ, така и за научни работници в областта на правото и студенти по право, отбелязват от Окръжна прокуратура – Добрич.