Бедстващ белоглав лешояд в района на Калиакра се нуждае от помощ

Белоглавият лешояд е включен в Червената книга на защитените видове през 1985 година и е поставен под Закона за биологичното разнообразие. В миналото птицата е била често срещан вид в България, но популацията драстично е намаляла във времето и сега видът е пред изчезване.

Бедстващ белоглав лешояд в района на Калиакра се нуждае от помощ

Белоглавият лешояд е естественият санитар в природата. Той се храни с труповете на диви и домашни животни и по този начин предпазва хората от развиването на различни по вид зарази. За съжаление, видът е бил подложен на обстрел през годините, освен това със затварянето на домашните стада в затворени пространства, е намаляла и възможността да се храни, а освен това е бил отравян там, където хората са се опитвали да се справят с набезите на хищници като вълците например.




Въпросният белоглав лешояд е дошъл в България от Франция през 2012 година и до тази година е бил отглеждан в адаптационна волиера. Преди около месец той е бил пуснат на свобода, но птицата до момента не успява да се адаптира добре към средата и според организацията „Зелени Балкани“ има данни, че страда от недохранване.

От „Зелени Балкани“ апелират към хората край Шабла и Българево, където последно е била засечена птицата, ако я видят, да не се опитват да я хванат, тъй като птицата може да се стресира допълнително. Залавянето й е необходимо, само ако има данни, че не може да полети или че има някакво нараняване. От организацията препоръчват на хората да й дадат храна на около 300 метра от нея или да се обадят на екипа на „Зелени Балкани“ на телефон 0887 57 46 99.