Полски сутеньор, заживял в Оброчище, ще излежи присъдата си в български затвор

Варненският апелативен съд днес отмени решение на Окръжен съд – Добрич, с което е допусната екстрадицията на полския гражданин Томас Пиелах в родината му, за да изтърпи присъда, наложена от Районен съд – Варшава за сводничество, сутеньорство и за грабеж. Апелативният съд прие да приведе в изпълнение наказание в размер на 2 години, 4 месеца и 1 ден, което е остатък от наложена 3-годишна присъда на полския съд, влязла в сила през февруари 2012 година.

Полски сутеньор, заживял в Оброчище, ще излежи присъдата си в български затвор

Пресслужбата на съда във Варна припомня, че полякът бе задържан с Европейска заповед за арест, издадена от Окръжен съд – Варшава. Компетентните власти в Република Полша настояваха за предаването на своя сънародник, за да изтърпи наказанието по наложената му ефективна присъда за престъпления, извършени  през 2005 и 2006 година. Полският съд е признал вината му, че с други лица и с употреба на сила и заплахи склонявали жени към проституция, както и за грабеж.



Полякът днес поиска от българския съд да откаже екстрадицията в родината му и да му позволи да търпи наложеното му наказание в български затвор. Основният му аргумент е, че семейството и близките му са тук, няма да прекъсва връзките си  с тях и те ще могат да го посещават.

За да откаже предаването му на полските власти, днес Варненският апелативен съд се мотивира, че Пиелах е гражданин на държава – членка на ЕС и той, както и семейството му се ползва с признатата свобода на движение в рамките на съюза. Съдът прие писмени доказателства, които свидетелстват за трайната му интеграция в българското общество. Той живее от близо 2 години в село Оброчище, община Балчик със своето семейство и е в процес на придобиване на свой собствен дом. Детето му посещава българско учебно заведение. Семейството има регистрирана фирма в България и развива икономическа дейност, с която се издържа и декларира доходите си пред българските власти.

Като прецени събраните доказателства, днес Варненският апелативен съд намери, че Томас Пиелах със своето семейство е създал фактически и икономически връзки в България, които биха увеличили в значителна степен шансовете му за социална реализация след изтърпяването на наказанието, наложено му от полския съд.

Апелативният съд във Варна потвърди мярката му за неотклонение задържане под стража. Решението на апелативната инстанция ще бъде върнато на Окръжен съд – Добрич, за да адаптира полската присъда към българския Наказателен кодекс и да приведе в изпълнение остатъка от наказанието в размер на 2 години, 4 месеца и 1 ден, което Томас Пиелах ще търпи в Затвора - Варна.

Решението на Варненския апелативен съд, с което отказваме да екстрадираме в Полша техния сънародник и приемаме той да изтърпи наказанието си в България, е окончателно.