Съдът одобри споразуменията, сключени между трима похитители и прокуратурата

Наказание от 3 години условно лишаване от свобода при 4 години изпитателен срок получи 37-годишният Веселин Д. Данаилов от гр. Варна, след като съдът одобри днес сключеното между него и Окръжна прокуратура – Добрич, споразумение за решаване на делото в досъдебното производство. Той се призна за виновен по повдигнатите му обвинения за това, че на 27.06.2009 г. в съучастие с пет лица, като съизвършител е отвлякъл 34-годишния Цв. Ц. с цел противозаконно да го лиши от свобода и му е причинил средна телесна повреда, изразяваща се в изпадането му в безсъзнателно състояние за неопределено време, което е довело до временно разстройство на здравето, временно опасно за живота.

Съдът одобри споразуменията, сключени между трима похитители и прокуратурата

Окръжен съд - Добрич одобри също сключените от двама от съучастниците му споразумения с прокуратурата, след като те признаха вината си за това, в съучастие с другите са отвлекли Цв. Ц. с цел противозаконно да го лишат от свобода.

27-годишният Кристиян Р. Тишев от гр. Варна е наказан с 1 година и 6 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. Николай З. Захариев на 38 години от Варна получи наказание от 5 месеца и 10 дни лишаване от свобода при строг затворнически режим. Тримата заявиха пред съда, че разбират последствията на споразумението за решаване на делото в досъдебното производство на влязла в сила присъда и доброволно са го подписали.

Днес Добричкият окръжен съд даде ход на наказателно дело срещу шестимата в отсъствието на пострадалия Цв. Ц. По данни на МВР и семейството му той е напуснал страната и не е оставил адрес за призоваване. Съдът е предприел действия за издирването му и от представените доказателства стига да извода, че пострадалият се е дезинтересирал от наказателното производство срещу неговите похитители и от възможността да се конституира като частен обвинител и граждански ищец.

По молба на трима от подсъдимите днес Добричкият окръжен съд им даде възможност да сключат споразумения с държавното обвинение.

Наказателното дело по отношение на подсъдимите Боян Ф. Ив. на 29 години от гр. Варна, Константин Г. Л. на 33 години от гр. Варна и 23-годишния Емилиян К. Ен. от гр. Добрич ще продължи.

Според обвинителния акт през месец май 2008 г. Веселин Данаилов и пострадалият Цв. Ц.. регистрирали фирма във Варна, а в началото на 2009 г. тя станала подизпълнител на чужда фирма за монтаж на климатична техника. Пряката дейност на обекта, на който монтирали климатици се ръководела от Цв. Ц. В резултат на неуредените финансови отношения между двамата съдружници, качеството на работата се влошило и чуждата фирма се оттеглила. Според подсъдимия Данаилов пострадалият периодично бил присвоявал част от сумите, които чуждестранният поръчител привеждал за покриване на текущи разходи и изплащане на заплатите на работниците. В един момент Цв. Ц. напълно се дистанцирал от извършваната от тяхната фирма дейност. Той се установил да живее в с. Росеново и започнал работа в дискотека в с. Телериг.

Данаилов неуспешно издирвал партньора си, звънял му по мобилния телефон и няколко пъти го търсил на работно място. На 27.06.2009 г. подсъдимият Емилиян Ен. се обадил по телефона на Веселин Данаилов, че Цв. Ц. се намира в с. Телериг. Данаилов решил да отиде в селото и да говори с него. Той се свързал със свои познати и ги помолил да го придружат. Шестимата подсъдими и К. Ж. - свидетел по делото, се срещнали в бар във Варна, и Данаилов им обяснил, че има намерение да направи пореден опит да се свърже със съдружника си, но имал притеснения, че мястото му е малко познато и би могъл да възникне инцидент. Те пристигнали в селото с два автомобила – „Мерцедес” и „Опел Вектра” около 21 ч.

 

Петимата, без подсъдимия Емилиян Ен. и свидетелят К. Ж. влезли в дискотеката. Пострадалият Цв. Ц. и Веселин Данаилов започнали да спорят за неуредените си отношения. Данаилов се ядосал и нанесъл два силни удара с юмрук в областта на лицето на Цв. Ц. Той паднал на земята и вероятно за кратко е изгубил съзнание. Подсъдимият Кристиян Тишев също започнал за нанася удари с крак по тялото на пострадалия. Подсъдимият Николай Захариев се опитал да преустанови нападението на Тишев над изпадналия в безпомощно състояние човек. Вместо да го оставят, Веселин Данаилов и Боян Ив. хванали Цв. Ц. под мишниците и влачейки го по земята го изнесли навън и го качили на задната седалка в „Мерцедеса”. През това време Тишев продължил да му нанася удари.

Всичко продължило около 5 минути, след което Данаилов подканил останалите да си тръгват. На задната седалка при пострадалия се качили Николай Захариев и Константин Л., като с това двамата отнели възможността на Цв. Ц. на свободно придвижване или да съобщи за случилото се. Всички останали се качили в колата на свидетеля К. Ж.

След тръгването на автомобилите свидетел на инцидента съобщил на собственика на дискотеката, който уведомил полицията. След изхода на с. Овчарово Емилиян Ен. Бил информиран по телефона от друг свидетел по делото, че по главния път за с. Паскалево има изградено полицейско КПП. Колите се отклонили към с. Росеново, но на кръстовище били спрени от полицейски служители и задържани.

На предварителното производство подсъдимите са се признали за виновни и са дали подробни обяснения пред съдия. Веселин Д. Данаилов има средно образование, женен е, работи, реабилитиран е. Кристиян Р. Тишев има висше образование, безработен е, не е женен, не е осъждан. Боян Ф. Ив. има средно образование, не е женен, работи, не е осъждан. Николай З. Захариев има основно образование, безработен, осъждан е. Константин Г. Л. има средно образование, работи, не е осъждан. Емилиян К. Ен. Има средно образование, работи, не е осъждан.

 

Днес Добричкият окръжен съд отмени наложените на Веселин Данаилов, Кристиян Тишев и Николай Захариев мерки за неотклонение парична гаранция. Останалите подсъдими остават с мерки за неотклонение парична гаранция.