Трима в ареста за грабеж на автомобил

Добричкият окръжен съд потвърди наложената на 31-годишния Съби М. Хр. от с. Победа, община Добричка, 32-годишния Демир Дж. Ив. от с. Полковник Минково, община Добричка и 22-годишния Иван С. Р. от с. Победа мярка за неотклонение задържане под стража.

Трима в ареста за грабеж на автомобил
Те са обвиняеми по досъдебно производство за това, че в съучастие на 16.02.2011 г. в с. Победа са отнели лек автомобил „Рено 19” с полска регистрация, собственост на жител на с. Загорци, община Крушари, с намерение противозаконно да го присвоят, като употребили за това сила и заплашване.

Вечерта на 16.02.2011 г. Демир позвънил на пострадалия и предложил да му осигури момиче за плътски удоволствия срещу заплащане. Около 22,40 ч. те се срещнали около с. Победа. Демир бил придружаван от Съби и Иван. Между пострадалия и обвиняемите се породил спор за цената на „услугата”. Иван взел от колата на пострадалия ключа и навигационното устройство, а Съби го ударил в лицето. Тримата обвиняеми му заявили, че ще му върнат автомобила, когато заплати цената за „услугата”, която му предоставяли. Пострадалият тръгнал да търси пари, а тримата обвиняеми останали при неговия автомобил. Те се качили в „Реното”, където чакал познат на пострадалия и му заявили, че няма да го пуснат, докато не получат парите. Демир подкарал колата към Ген. Тошево, където Съби и Иван слезли. Демир продължил с познатия на собственика на колата към с. Каолиново, област Шумен. По пътя свършило горивото на автомобила. Демир Ив. изтръгнал радиокасетофона, продал го на бензиностанция, а с парите заредил гориво и продължил към с. Каолиново.

Собственикът на „Реното” подал сигнал за случилото се, автомобилът бил обявен за издирване и заловен от служители на РУ „Полиция” от Каолиново.

На 18.02.2011 г. Районен съд – Добрич, е наложил мярка за неотклонение задържане под стража на Съби Хр., Демир Ив. и Иван Р., която те обжалват пред въззивния съд.

Адвокатите на тримата поискаха мярката за неотклонение да бъде изменена в домашен арест. Те посочиха, че няма достатъчно данни за вината на подзащитните им, те имат постоянен адрес и са оказали съдействие на разследващите органи. Защитникът на Иван Р. представи експертно решение от 2010 г., според което 22-годишният страда от психично заболяване и се нуждае от специализирано лечение.

Представителят на държавното обвинение посочи, че са събрани достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение за авторство на тримата на деянието, за което са привлечени да отговарят. То е тежко умишлено престъпление, извършено в съучастие. За Съби Хр. и Демир Ив. деянията са сторени в условията на опасен рецидив, а за Иван Р. при повторност. Прокурорът поиска да бъде потвърдена мярката за неотклонение задържане под стража, предвид опасността всеки от тях да извърши друго престъпление или да се укрие.

Съби Хр. има начално образование. Осъждан е 10 пъти. Демир Ив. има начално образование, безработен, разведен, осъждан е 16 пъти. Иван Р. е без образование, безработен е, не е женен, осъждан е 5 пъти.

Определението на Окръжен съд – Добрич, не подлежи на обжалване и протест.