17 деца със специални потребности вече година развиват уменията си по метода за интензивно общуване

Фондация Лумос и Дома за медико-социални грижи в Добрич отбелязаха първата годишнина от прилагането на метода на интензивно общуване в Дневния център за деца със специални потребности. Методът беше представен от Лумос точно преди една година и за изминалото време показа положителни резултати за децата и връзката им с персонала.

17 деца със специални потребности вече година развиват уменията си по метода за интензивно общуване

На събитието присъства Кат Ървинг, изпълнителен директор на Института по Интензивно общуване във Великобритания, която през 2010 година представи метода в България и обучи първите специалисти, които да  го използват.





През изтеклите 12 месеца са обучени 25 специалиста – психолози, педагози, мед. сестри и детегледачи. Обхванати са 17 деца – 11 момчета и 6 момичета на възраст от 8 месеца до 9 години. Основната част от тях са от дома и две от Дневния център, съобщи д-р Елена Димитрова – вр.и.д. директор на ДМСГД – Добрич.


С тях са проведени общо 252 сесии – с всяко дете по два пъти седмично. Чрез отделяне на повече индивидуално внимание и стимулиране развитието на децата, те започват сами да инициират общуване и да в крайна сметка постигат напредък в нервно психическото си развитие. В проекта са въвлечени и две майки.



Методът се основава на свободното общуване в семейна среда – това, което родителите правят с децата си през първата година от техния живот, каза Кат Ървинг. Предизвикателството за персонала в институциите е свързан с това, че децата тук са на по-голяма възраст. Освен това, те трябва да контролират детето по време на сесиите на интензивна грижа, както е в обществото. Във Великобритания се правят много проучвания във връзка с деца, които имат обучителни затруднения или аутизъм, работата на интензивното общуване на деца с деменция или травми на главата. този метод се ползва в Англия от средата на 80-те години, но често работата по него е била възпрепятствана по политически причини или заради различни философски схващания. Сега прилагането му е в разцвет и детето се поставя в центъра на вниманието. В България, във всички институции той вече е познат много добре, благодарение на работата на Лумос. Ървинг заяви още, че е впечатлена от включването на родители в обучението, защото ако родителите са запознати от самото начало как да се грижат за децата си със специални потребности, може би няма да имаме нужда изобщо от подобни институции.