Откриха лазаня с конско месо и в България

Изборът на патриарх е сред водещите теми за неделните всекидневници.

Откриха лазаня с конско месо и в България
"Русенският митрополит Неофит и Ловчанският митрополит Гавриил са избрани за другите двама кандидати за патриаршеския престол след дълги преговори. Вчера Светият Синод избра Старозагорския митрополит Галактион за първия от тримата кандидати.
Неофит и Гавриил са били избрани с по девет гласа, съобщи пред журналисти говорителят на Синода митрополит Йосиф.
Вчера Старозагорският митрополит Гавриил бе избран с десет гласа." - в. „24 часа".

„Свисша математика реши драмата около избора на тримата кандидати за патриарх. Цели 26 гласувания трябваха на митрополитите, за да излъчат най-достойните. Това са Ловчанският Гавриил, Старозагорският Галактион и Русенският Неофит.
Кой от тях ще оглави православната ни църква ще стане ясно на 24 февруари, когато своя вот ще дадат 142-мата делегати на Патриаршеския избирателен събор.
Вотът за партиарх беше пред провал, тъй като втори ден владиците не можеха да постигнат консенсус. Галактион бе избран категорично с 11 гласа още в петък, но Гавриил и Неофит събираха по 9, което според старите правила не бе достатъчно за финал.
По устав кандидатите трябва да бъдат избрани с две трети от гласовете на всички митрополити. "Две трети от 14 са девет и една трета", изчисли митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Синодът обаче е записал като изискване 10 гласа. "Тук е нашата трудност, че ние не можем да се доберем до десетката. Девет и една трета, според мен, щом не е 9,5, е девет гласа", пресметна дядо Йосиф. Явно неговото мнение е надделяло, защото в крайна сметка митрополитите взеха решение да свалят бариерата на 9 гласа.
Така Гавриил и Неофит се класираха за финалната битка.
"Като хора в расо, трябва да признаем, че Бог помогна. Когато ние изнемогвахме, и не знаехме какво да правим, и имаше гласове едва ли не да се разотидем, аз казах, че няма къде да идем. Обещах на хората. Ако искаме Светият синод да е върховно ръководство, ние трябва да го направим. Точно Божията благодат се показа в този момент", допълни митрополитът.
На въпрос как митрополит Кирил е приел избора, той отговори: "С усмивка, поздрави всички и каза, че приема Божията воля"
Какво ще роди Свисшата математика на 24-и трудно може да се предвиди. Според запознати със синодалните интриги основната битка ще е между лобитата на Варненския митрополит Кирил и на Пловдивския Николай. Смята се, че първият стои зад Гавриил, а вторият предпочита Неофит. Зад Галактион пък имало бизнес интереси."- в. „Стандарт".

Протестите и проблемите около цените на енергията отново са сред най-коментираните теми във вестниците.

„ЕРП-тата трябва да дават обяснения за това, което правят, защото хората трябва да знаят какво плащат. Това заяви пред "Дарик радио" министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
Той допълни, че докато е бил кмет на Враца, отново е имало недоволство на хората срещу електроразпределителните предприятия. Според Младенов тогава недоволството "уплашило" само за кратко дружествата, след което "продължили да действат по същия начин". - пише „Дневник" в своя публикация.

Вестниците съобщават също, че и на българския пазар е намерена лазаня с конско месо.

„Конска лазаня е открита в търговска верига в България, съобщиха от министерството на земеделието и храните. Засега единствено в "Карфур" са открити продукти, за които се предполага, че съдържат конско месо, съобщи министър Мирослав Найденов.
Разкритието е станало късно в петък след сигнал на Еврокомисията. Продуктът, произведен във Франция, веднага е бил изпратен за анализ в лаборатория в Германия. Всички количества - общо 86 килограма, са иззети от магазинната мрежа. По разпореждане на земеделския министър Мирослав Найденов, цяла нощ екипите на агенцията по безопасност на храните са работили по случая.
Иззета е цялата наличност от продукта в магазините „Карфур", където единствено е установен, съобщи министър Найденов. Ако се окаже, че няма състав на конско месо, продуктите ще бъдат разрешени, ако не - ще бъдат унищожени, каза той..." - в. „Стандарт".

Темата за очаквания във Великобритания наплив на  българи също е сред акцентите в печата.

В. „Сега" цитира „Дейли експрес": Задава се имигрантско бедствие.
„Вероятно сте запознати с определението на Алберт Айнщайн за лудост - да се прави едно и също нещо отново и отново и да се очакват различни резултати. И все пак има много примери за това в британската политика през годините, коментира „Дейли експрес".
Многократно избирайки лейбъристки правителства, които харчат твърде много и парите им привършват, е един пример за лудост, за която самият британски народ трябва да понесе колективната отговорност. Но когато става дума за политическата класа, желателният отказ да ограничи вълните от имигранти е поредна лудост.
Въпреки предупрежденията, дошли от този и други вестници, лейбъристите улесняват най-голямата от 2004 година насам, когато трудовият пазар се отвори към осем нови членки на ЕС, вълна на имиграция, която ще залее страната.
Тогава правителството публикува прогноза, че ще пристигнат максимум 13 000 души. Предполага се, че новодошлите са над милион, а влиянието им на нашето общество е широкообхватно, дълбоко и постоянно.
Ник Боулс, министърът на планирането, призна това миналата седмица, когато каза, че те са поставили страната в „много, много трудно положение, което ще засегне буквално цялото поколение". Какъв ли очаква да бъде резултатът, когато падне контролът за Румъния и България в края на тази година?
От една страна общото население на двете държави възлиза на 29 милиона души, което е по-малко 78-милионното население на осемте страни, присъединили се към ЕС през 2004 година. От друга обаче Румъния и България са много по-бедни."  - се казва в публикацията.