Получаваме 15 млрд. евро от бюджета на ЕС; 155 млн. от лихви за Дянков

Алексей Петров към Цветанов и Борисов: Аз съм дежурният виновник

Получаваме 15 млрд. евро от бюджета на ЕС; 155 млн. от лихви за Дянков

Бюджет.


"24 Часа":

Получаваме 15 млрд. евро от бюджета на ЕС

България е най-големият нетен бенефециент от страните членки в новия бюджет на ЕС, който бе договорен вчера. Това заяви премиерът Борисов след срещата.
15 милиарда евро ще получи България от ЕС в периода 2014-2020 г. От тях малко над 3 млрд. е българската вноска, а останалите 12 милиарда идват от евробюджета. До 2020 г. ще се увеличат и директните плащания за селскостопанските райони в страната. Те ще са 7,5 млрд. евро в сравнение с 5,8 в предния бюджетен период. Директните плащания за хектар земя ще се увеличат от 184 евро на хектар през 2014 г. до 228 евро на хектар през 2020 г.
"Над 30 млрд. лева могат да влязат в следващите години в българската икономика, в инфраструктура, екология, освен ако не дойде правителство, на което да му ги спрат", коментира Бойко Борисов.

 

Данъци.

„Стандарт":

155 млн. от лихви за Дянков

Близо 155 млн. лева ще докара в хазната новият данък върху лихвите върху влоговете на българите. Въведеният по настояване на вицепремиера Симеон Дянков налог от 10% влезе в сила от януари. През 2012 г. общата сума на депозитите на граждани достига 34,5 млрд. лв. в края на декември, което е годишен ръст от 11,7%, става ясно от огласените данни на БНБ. Средната лихва е около 4,5%, а данъкът ще се удържа през тази година. Влоговете със суми над 1 милион лева са нараснали с 95 и вече са 649. Всяка седмица има по двама нови милионери, или на всеки 3-4 дни се появява депозит над 1 млн. лв. Предполага се, че парите най-често са от продаден бизнес, които не се инвестират, а се държат в банката. Точно 104 души пък са взели кредити за над 1 млн. лв., като общата изтеглена сума от тях е 236,7 млн.

 

Обичайният заподозрян.

„Труд":

 Алексей Петров към Цветанов и Борисов: Аз съм дежурният виновник

„Пред цялото общество аз съм дежурният виновник". Това заяви Алексей Петров в отговор на думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, че подсъдимият по делото „Октопод" е един от разследваните за атентата срещу Златомир Иванов - Баретата.

Петров каза, че ако се отнасят с него като експерт, какъвто е бил 20 години, би коментирал документите от папката „Буда".

Алексей Петров се яви в Софийския градски съд, който за пореден път отложи делото „Октопод". Заради неявяване на единия подсъдим Цеко Йорданов, който е със счупено ребро, заседанието беше насрочено за 6 март.

 

ФНИ.

„Дума":

Доц. Стефанов е новият управител на научния фонд

Бившият ректор на ХТМУ доц. Борис Стефанов, предложен единодушно от Съвета на ректорите, ще бъде новият управител на фонд "Научни изследвания" в МОМН. Ректорите заедно с ръководствата на БАН и Селскостопанската академия са одобрили тази кандидатура в среща при новия министър акад. Стефан Воденичаров вчера сутринта, съобщи проф. Ваньо Митев, шеф на Съвета на ректорите. Той заедно с ректора на СУ проф. Иван Илчев, зам.-председателя на БАН проф. Дамян Дамянов и председателя на Националната агенция за оценяване и акредитация проф. Боян Биолчев се явиха заедно с министъра на първата му пресконференция вчера. Акад. Воденичаров заяви, че приема кандидатурата на доц. Стефанов, когото познава като уважаван преподавател и учен, приет добре в научната общност. Министърът приема и препоръката на Съвета на ректорите да поиска от всички членове на Изпълнителния съвет на фонда да подадат оставка, за да може начисто да се пристъпи към административни промени в него.

 

 

"Сладки".

"Монитор"

МВР разби „сладка” афера за 2 млн. лева

МВР разкри афера за източването на над 2 млн. лева от ДДС чрез фиктивни сделки със захар. Акцията била проведена в общо 12 града, в които имало обръчи от фирми и складове на групата. Разследващите установили, че тартор на бандата е 25-годишен мъж, който показвал завидно висок стандарт на живот. Той карал скъпи коли и парадирал с многото си пари. Сравнително младият бизнесмен действал по класическата схема за източване на ДДС. Той купувал захар от държави членки на Европейския съюз и след това я продавал в България без документи и плащане в брой. Същевременно пред НАП отчитал фактури за фиктивни доставки от Румъния, Полша и Чехия, като по този начин си възстановявал ДДС.