Може ли баща да има последващи претенции към продаден от сина му апартамент

Здравейте! Случаят, за който се интересувам е следният. Искам да купя апартамент. Оригиналът е в бащата на собственика на апартамента (отказва да го даде, против продажбата на апартамента е, синът не иска да влиза в конфликт), поради което синът възнамерява да си изкара дубликат, с който да осъществи продажбата. Има ли възможност на по-късен етап (след осъществената продажба) бащата да предяви някакви претенции, въпреки че не е бил той вписан като собственик на апартамента? Има ли значение това, че синът е станал собственик преди пълнолетие и бащата може ли да оспорва по тази причина? Благодаря!

Фактът, че не е вписан като собственик на посочения апартамент не е пречка за предявяване на претенции от страна на бащата на Вашия съконтрагент, стига той да има правен интерес. А дали е налице такъв зависи от редица конкретни обстоятелства по случая.

Що се отнася до момента на придобиване на имота, то според българското право всеки може да придобива права от момента на раждането си (а в някои случаи, предвидени в Закона за наследството дори преди този момент). Следователно това, че Вашият съконтрагент е придобил имота преди да навърши пълнолетие, не е основание за оспорване. Отделен е тук въпросът за това, че е възможно самото придобивно основание да е опорочено по някаква причина, което от своя страна да обоснове наличието на претенции от лице с правен интерес.


 

С уважение: мл. адв. Павел Атанасов

Адвокатско дружество „КИРЯКОВИ И КО”, гр. Добрич

www.kantora.bg