Първите студенти във филиала на Бургаския университет в Добрич ще започнат обучение през 2025 година?

Филиал на университета в Бургас ще обучава медицински сестри в Добрич. Днес общинските съветници единодушно подкрепиха предложението на Общината

Първите студенти във филиала на Бургаския университет в Добрич ще започнат обучение през 2025 година?

Предвижда се филиалът да се помещава в сградата на ОУ „Никола Вапцаров”.



Разкриването на филиала е надполитически процес и с него са свързани много хора, каза кметът на Добрич Йордан  Йорданов.  И припомни, че преди две години депутатите Деница Сачева и Мая Димитрова са поели ангажимент да бъде променена законовата база, която да позволи  разкриването на филиала. Завършилите ще могат да работят в болницата, ДКЦ-тата, но също и в детските ясли, градини, училища.

„Най-голямата пречка досега беше материалната база”,  подчерта Йорданов. И обясни, че общината ще поеме оборудването на висшето училище.

Между 25 и 30 студенти ще бъде годишният прием на филиала  на бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров” в Добрич. Обучението ще бъде за медицински сестри, 4-години,  степен „бакалавър”.  Общият брой на студенти в Добрич ще бъде 100-120, обясни и ректорът на висшето училище проф. д-р Христо Бозов. „За нас е важно качеството на образование”, категоричен беше ректорът. И обясни, че процесът по разкриване на филиала ще отнеме около година. По думите му, ако това се случи, то първите студенти могат да започнат обучение още през учебната  2025/2026 година.

Академичният съвет на университета е приел единодушно разкриването на филиала. Сега предстои усилията на всички-университет, местна власт, здравни и социални заведения, както и депутатите да обединят сили и филиалът да стане факт, допълни още проф. Бозов. Обучението на медицински сестри в Добрич ще доведе до по-добро и качествено здравеопазване, каза  още професорът. И даде пример, че съотношението между медицинските сестри и лекарите трябва да е 2:1, а в България те са поравно.

За нас образованието винаги е било кауза, която обединява всички, заяви председателят на Общинския съвет в Добрич  Красимир Николов.
Разкриването на филиала е изключително важно за нашия град, коментира и директорът на болницата в Добрич  д-р Георги Желязков. По думите му нуждата от медицински сестри е крещяща, като към момента за болницата са необходими още 50 медицински сестри.

Проф. Бозов подчерта,  че МБАЛ Добрич е получила през 2022 година акредитацията  за учебна база за студенти.

Подкрепа за разкриването на филиала дойде и от кмета  на Бургас Димитър Николов