Общинският съвет на Добрич гласува закриването на ОУ „Никола Вапцаров”

21 от съветниците подкрепиха предложението, 6 бяха против, а 8 се въздържаха

Общинският съвет на Добрич гласува закриването на ОУ „Никола Вапцаров”

Мотивите за закриване на училището, посочени в докладната са, че 5 от общо 7 паралелки в училището са маломерни. В ОУ „Никола Вапцаров” се обучават 95 ученика, като през последните 5 учебни години броят на учениците намалява с 33,57%, а за последните 10 години – с 52,97%. Едновременно с това броят на паралелките с по - малък брой ученици от минималния норматив се увеличава, за да се стигне в началото на календарната година до 1 паралелка във 2-и клас с 8 ученика, 3 от които са заявили желание за напускане, 1 паралелка в 3-и клас с 11 ученици и 1 паралелка в 5-и клас с 10 ученици.
В зала бе прочетена декларация на синдикалната организация в училището с две предложения- ОУ „Никола Вапцаров” да се слее със СУ “Св. Св. Кирил и Методий” или да бъде подписано официално споразумение между Община Добрич и Синдиката на българските учители  за уреждане на трудовите взаимоотношения на педагогическия и непедагогическия персонал.
Заместник-кметът Владимир Трендафилов коментира, че вече се работи по изготвянето на споразумението със синдиката и в него ще бъдат ясно записани ангажиментите на общината.
Трендафилов прочете и  част от становище на Обществения съвет към СУ "Св. Св. Кирил и Методий", в което родителите възразяват категорично срещу идеята за сливане на двете училища.