Внос на палмово масло и сухо мляко подбиват производството на истинско мляко

Сриването на изкупната цена на млякото застрашава както оцеляването на говедовъдните ферми, така и опазването на генофонда

Внос на палмово масло и сухо мляко подбиват производството на истинско мляко

Сериозен проблем в млечното говедовъдство е сриването на изкупните цени на млякото, заяви Ангел Йонов, изпълнителен директор на Асоциацията за развъждане на черношарената порода. Това може да доведе до изключително тежки икономически и социални последици. По думите на Йонов спадът от 30-40% в цената на млякото е диктуван от картелно споразумение на преработвателите.


 

„В рамките на една седмица получаваме писма за сваляне на цените до 50-55 ст. По думите на мандраджиите има достатъчно мляко, а това въобще не е така“, каза още Ангел Йонов. Според него има достатъчно продукти за фалшификация на млечните продукти, а не и истинско мляко. Фактите са красноречиви – страната ни е изпълнила едва на 70% квотата за производство на мляко за 2011 г. През 2012 г. положението няма да е по-различно. Някои от мандрите вече обявиха и цени около 45 ст.

 

Изкупната цена на литър мляко в момента е 50-55 ст. Сриването й застрашава както оцеляването на фермите, така и опазването на генофонда в млечното говедовъдство. Една ферма със 100 крави инвестира средно около 200 хиляди лева, за да покрие изискванията на ЕС и да премине в първа категория. При тези изкупни цени е невъзможно плащането на кредитите, невъзможно е дори изхранването на животните, изчислява Ангел Йонов. Към всички тези проблеми се добавят и забавените плащания от страна на преработвателите.

 

Приемането на Наредбата за специфични изисквания към млечните продукти е предшествана от редица действия на Националния говедовъден съюз, подчерта Йонов. Още в началато на м. май представители на Съюза са обсъдили проблемите в млечното говедовъдство с министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Симеон Дянков, министър Мирослав Найденов и изпълнителния директор на БАБХ д-р Йордан Войнов.

 

Тази Наредба третира въпроса с използването на немлечни добавки в млечните продукти. През последната година у нас се отчита огромен внос на палмово масло и на сухо мляко. Част от тези суровини са с неустановен произход, друга част идват от Германия и Унгария. Изключително опасно за сектора е, че тези добавки пристигат на цени от 51 ст. до рампа.

 

Млекопроизводителите се обявяват за строго регламентиране на двата вида производство – на млечни продукти и на такива с растителни мазнини. Въпреки това не липсват опити да се „надхитрят“ разпоредбите. Приемането на тази Наредба е първата крачка към спасяването на млечното говедовъдство у нас.