Холандия обмисля да спре тревата на чужденците

Холандският съд ще се произнесе дали да въведе забрана на продажбата на канабис на чужденци в кафенетата й, пише BBC. Страната настръхна, а младите излязоха на протест, запалвайки масово цигари с джойнт.

Холандия обмисля да спре тревата на чужденците
В Холандия, традиционно толерираща продажбата на меки наркотици, неочкавано се надигна вълна на безпокойство и загриженост за туристите и чуждите дилъри по улиците на градовете й.

Предвижданията са, че холандският съд ще въведе забраната, започвайки още от следващия месец в три южни провинции.

Вероятно до края на годината свободната продажба на т.нар. "мека дрога" в страната ще е табу за чужденците в цялата страна.

Съвсем естествено, инициативата на властите предизвика вълна от негодувания в Хага, където собственици на кафенета настръхнаха в очакване на развръзката по спора.

"Това ще ми струва около 90% от оборота", жалва се собственик на подобно кафене пред BBC.

В същото време проучвания на общественото мнение показват, че мнозинството от холандските граждани твърдо стоят зад забраната - дотолкова, доколкото тя не ги засяга лично.

Широко дискутирано напоследък в страната е и въвеждането на т.нар. "weed pass", с който получаваш правото да си закупиш свободно трева.

Към момента в Холандия има около 700 кафенета, в които може да се пуши канабис. Отглеждането и продажбата на леки наркотици тук не е подсъднo, но същевременно не е и напълно легалнo. Смята се, че около една трета от туристите в холандската столица я посещават, за да пушат канабис в кафенетата.

Сега собствениците на въпросните заведения заплашват, че в случай на забрана на пушенето на трева те ще отнесат случая до Европейския съд по правата на човека, на основание, че холандците не могат да дискриминират чужденци в страната си.

Кампанията е част от по-строгия подход към наркотиците, въведен от консервативното правителство в страната, избрано преди 18 месеца, припомня BBC.

През октомври няколко вида канабис бяха прекласифицирани в "твърд наркотик" заради опасенията, че имат психотичен ефект върху някои потребители. Това принуди кафенетата да  отстранят най-популярните силни сортове от техните рафтове.

През ноември 2011-а пък град Маастрихт въведе забрана за консумация на канабис в заведенията, касаеща туристите от всички страни, с изключение на Белгия и Германия.