Студенти от България и Румъния разработиха идейни проекти за нова визия на Летище Балчик

Студенти от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и Университета по архитектура и градоустройство „Йон Минку“ в Букурещ, Румъния, разработиха съвместни проектни предложение за реактивация на гражданско-военното летище в Балчик

Студенти от България и Румъния разработиха идейни проекти за нова визия на Летище Балчик

Конкурсът под надслов „Нов живот за летището в Балчик“, осъществен по инициатива на двете учебни заведения и с подкрепата на „Албена“ АД, премина през няколко етапа. Петте предложения бяха оценени от международно жури по отделни компоненти – от архитектурна гледна точка и ландшафтно решение на зоната.



С най-висока оценка измежду представените идеи се нареди проектът „Летище Балчик – вратата на тихото гнездо на българското Черноморие“ на екип в състав Елиза Миндеску и Джорджан Преда от Румъния, заедно с българския им колега Мария Пенева. Концепцията е вдъхновена от думите на румънската кралица Мария, която определя Балчик като тихо място за уединение, почивка и наслада. Архитектите виждат локацията като средище на социален живот, като място за местната общност, която да прекарва тук моменти на релаксация и уединение. Едновременно с това летището ще запази гражданските си и военни характеристики, и ще продължи да се развива като активна точка за лека и бизнес авиация.

Победителите в конкурса, заедно с двата екипа подгласници, получиха парични награди, осигурени от „Албена“ АД. Предстои публично представяне на всички проекти в Балчик, както и обществено гласуване от страна на гражданите. На този етап ръководството на летището не планира ремонт или реконструкци, определяйки конкурса като добра отправна точка за стартиране на публичен дебат за неговата ревитализация и реактивация.