Птица, опръстенена в Гвинея-Бисау, e наблюдавана навръх Великден по Северното Черноморие

На 5-ти май Михаил Илиев от БДЗП откри опръстенена птица от вида кривоклюн брегобегач в района на село Тюленово

Птица, опръстенена в Гвинея-Бисау, e наблюдавана навръх Великден по Северното Черноморие
Михаил Илиев, БДЗП

След разчитането на цветната комбинация от пръстените и последваща кореспонденция с колеги от Португалия, се оказа, че птицата е уловена и опръстенена на 06.02.2019 г. в африканската държава Гвинея-Бисау. Към момента на улавяне е била двегодишна. Конкретната локация е на архипелага Бижагош по Източното атлантическо крайбрежие.



Кривоклюният брегобегач е дребна дъждосвирцова птица, чиито гнездови ареал обхваща арктическата зона в Русия, източно от полуостров Ямал. Зимовищата обхващат широка зона – определени региони в Африка, Арабския полуостров, Югоизточна Азия, Австралия и Океания. Попада в категория „Полузастрашен“ в Световния червен списък като в последните десетилетия се наблюдава тенденция за намаляване на глобалната популация на вида. В България видът се среща само по време на сезонните миграции.

Рядката находка потвърждава, че по време на пролетната миграция една част от популацията на този вид лети в североизточна посока от зимовищата в Западна Африка по протежение на крайбрежните зони на Средиземно и Черно море, вкл. и през България. Груба оценка на разстоянието от конкретното зимовище до гнездовия ареал и обратно показва, че за последните 5 години наблюдаваната птица е прелетяла невероятната дистанция от над 100 000 км.

Източник: БДЗП