6000 подписа за 2 дни в подкрепа на хореографската паралелка в "Климент Охридски"

Интервю с Маргарита Манева - директор на училище "Св. Климент Охридски" - Добрич

6000 подписа за 2 дни в подкрепа на хореографската паралелка в "Климент Охридски"

Госпожо Манева, какъв е проблемът в училище „Св. Климент Охридски“?
- Проблемът при нас настъпи тази година с влизането на новия Закон за предучилищното и училищното образование, тъй като профил „хореография“ той не предвижда. Но, според нас, винаги има разрешение на един проблем. Нашето разрешение беше да направим професионална паралелка „танцьор“. За Регионалното управление по образование се оказа, че това е проблем. Според тях, ние нямаме това право, тъй като има други училища с професионално обучение, без значение какво точно е то. Това е еднолично тяхно тълкувание. Ние считаме, че сме в законовата рамка. Имаме писмо от бившия заместник-министър на образованието Диан Стаматов, където той призовава всички РУО в страната да проявят съпричастност към големите градове, където има повече от едно училище, което да предлага професионално обучение. Ние сме в пълното си право да направим професионална паралелка по хореография, тъй като нито едно друго училище на територията на област Добрич не го предлага. Тоест законът ни дава това право, но РУО в Добрич не.



Докъде ще доведе липсата на професионална паралелка „танцьор“ във Вашето училище?
- Ние имаме три основни изкуства. Ние можем да си позволим да изгубим една паралелка, но не можем да си позволим да изгубим едно направление. Това е нашата драма. Чувстваме се пренебрегнати, защото излиза, че изкуството не е професия.

Каква е реализацията на Вашите възпитаници?
- Много деца продължават да се занимават професионално с хореография, някои след това учат в Пловдив в Академията по изкуства. Имаме деца, които стават ръководители на школи. Такава професия има реализация. Затова липсата на реализация не може да бъде причина, хореографията да бъде отказана в нашето училище. По този начин РУО се явява като регулатор на децата в Добрич. Не бива да бъдем ограничавани от хора, които следва да ни помагат.

Как стои въпросът в другите училища в страната, в които има паралелки по хореография?
- Например в РУО в Шумен, Сливен и Велико Търново такава паралелка е позволено да бъде направена.  Аз мисля, че инспекторите по образование в тези градове не са некомпетентни и вероятно разрешението им е в рамките на закона.

Какви са намеренията Ви? Докъде сте готови да стигнете?
- Направихме подписка и тя ще тече до момента, в който не се разреши проблемът. За два дни сме събрали 6 000 подписа. В тази дейност се включиха активно децата, които също много се вълнуват и се борят от все сърце да разрешим проблема. Подписката е входирана в Министерството на образованието и е изпратена до Омбудсмана Мая Манолова и министър председателя на България Огнян Герджиков. Готови сме да стигнем и до ефективни протестни действия, но се надяваме да не се наложи.