Община Добрич пита да носи ли седмицата на камерната музика името на проф. Константин Илиев

Община Добрич прави допитване до гражданите във връзка с предложениe за именуване на Седмицата на камерната музика.

Община Добрич пита да носи ли седмицата на камерната музика името на проф. Константин Илиев

Можете да споделите своето мнение в анкетата (ТУК).

На свое заседание Общественият съвет по култура – консултативен орган към Община град Добрич, взе решение Седмица на камерната музика с международно участие да носи името на проф. Константин Илиев. Решението е по предложение на Атанас Пеев – родоизследовател, краевед, почетен гражданин на Добрич и Мария Славова – пианист и органист, клавирен педагог, член на Секция „Сценични изкуства“ към ОСК. Община град Добрич приема предложението, като смята, че именуването на Седмицата може да стане при зачитане на принципите на необходимост, обоснованост и откритост.

Проф. Константин Илиев /1924-1988/ е емблематично име за българската музика и национална култура. Автор на голям брой композиции, основател и главен диригент на Симфоничен оркестър – Русе, главен диригент на Софийска филхармония, главен диригент на Варненска филхармония, на филхармонията във Видин, професор по дирижиране в Държавна музикална академия, автор на монографии, визионер, новатор, общественик, публицист. Негови ученици са диригентите Йордан Дафов, Пламен Джуров, Алексей Измирлиев, Веселин Байчев, Андрей Андреев.

В разцвета на творческите си сили Константин Илиев се установява в Добрич и в периода 1972 – 1978 година ръководи новосформирания Толбухински камерен оркестър. За кратко време съумява да го издигне като един от най-добрите извънстолични оркестри, разширява и усложнява репертоара му.

Един от форумите, които определят музикалния профил на град Добрич днес, е Седмица на камерната музика, създадена по идея на проф. Константин Илиев. Първото издание на Седмицата е през май 1975 година. На този форум през годините гостуват едни от най-силните и интересни музиканти и камерни състави. Възпитана е една извънредно любознателна и чувствителна публика с жив усет към високите стойности в музикалното изкуство. През 2010 годината тя прераства в Седмица на камерната музика с международно участие. От тогава до днес много артисти и музикални формации от различни континенти са гостували на сцената на Седмицата.

Идеята Седмицата на камерната музика с международно участие да носи името на проф. Константин Илиев не е единствено знак на уважение към един голям и неотминал във времето принос. Константин Илиев се е радвал още приживе на такъв. Идеята е, както казва неговият ученик Пламен Джуров: „Урокът, наречен Константин Илиев, трябва да отзвучава много дълго и да се разпростира нашироко. Защото той беше Учител не само в музиката. Такъв беше и в живота. Старата ми учителка по литература казваше: Дългът към родителите и учителите не се връща. Той само се пренася към поколенията..."