Грипът пълзи и към Варна; Най-силният българин яде по 1,5 кг месо на ден и 15 крем карамела

Психично болни в риск от затрупване при земетръс; Общините искат по-голяма прозрачност във фонда за регионите

Грипът пълзи и към Варна; Най-силният българин яде по 1,5 кг месо на ден и 15 крем карамела

Монитор
Атанасовден с рекорд – 18,5 градуса в Ахтопол
Рекордните 18,5 градуса бяха измерени на Атанасовден в Ахтопол, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Предишният рекорд в морския град за 18 януари е бил регистриран през 2004 г. Тогава градусите са били 15 над нулата. На доста места в страната вчера живакът в термометрите стигна пролетни температури. В Бургас бяха отчетени 15,6, а в Шабла – 16 градуса. Жителите на традиционно по-студения град Враца бяха изненадани с 16 градуса над нулата. Толкова бяха отчетени и в Ловеч и Плевен. Над останалата част от страната температурите са в очаквания диапазон от 8 до 13 градуса, като на местата с мъгла са по-ниски.

Времето и в неделя ще се задържи необичайно топло за средата на януари с максимални температури между 10 и 15 градуса. В низините обаче на много места отново ще е мъгливо. Минималните температури сутринта ще са между 1 и 6 градуса, а по Черноморието по-високи.

56% от швейцарците квартиранти
Българи и румънци с най-много собствени жилища
Половината от европейците обитават апартаменти
В Европа най-голям дял на собственици на жилища, които не трябва да изплащат ипотека или друг заем за покупката му, има в Румъния – 97%, и България – 95%. Това сочат данни за жилищния фонд на Евростат.

В тези две най-бедни страни на общността е и най-нисък процентът на хората, които обитават жилище под наем - между 2 и 3 на сто. Повече от половината от населението на всяка държава членка на Европейския съюз обитава собствени жилища.

Най-много хора живеят на свободен наем в Швейцария – около 56 на сто от населението, като делът на наемателите значително надхвърля дела на собствениците на жилища. Други страни, където значителен процент на хората живеят на свободен наем, е отбелязан в Германия (около 30%), Дания, Холандия и Швеция (по около 25%).

В Швеция около 66% от хората обитават жилища с ипотека
или заем. Подобно е и положението в други две северни държави - Норвегия и Исландия (около 63 на сто), Холандия (60 на сто), Дания (52 на сто). Швеция, Швейцария, Норвегия и Холандия са и страните от Европа с най-нисък дял на хората, обитаващи собствено жилище, без тежести на ипотека или заем - между 5 и 10 на сто.

Около 4 от 10 граждани на ЕС живеят в апартаменти, малко над една трета (35%) обитават еднофамилни къщи и една четвърт двуфамилни къщи, сочи европейската статистика.

Най-много хора в апартаменти живеят в Испания
Латвия и Естония - по около 65%. За България процентът е около 47 на сто, като българите притежават над 2,5 млн. жилища в градовете и близо 1,3 млн. жилища в селата. Най-много хора обитават еднофамилни къщи в Хърватия - 71%, Словения - 66%, Унгария - 64%, Румъния и Дания - по около 60%.

Криминално посегателство, кражби или вандализъм срещу жилището са били възприемани като проблем средно от 14 на сто от европейците. За България този показател е 27 на сто, Великобритания и Гърция - по 20 на сто, Холандия - 18 на сто, Румъния - 16 на сто.

Най-висок риск от загубване на жилището поради изпадане в бедност е отбелязан в Румъния – 53% от населението, Унгария (40%), България и Латвия (по 35%). Риск от изгубване на жилището поради бедност практически липсва в Швейцария, Холандия, Норвегия, Ирландия и Исландия.

Сега
Общините искат по-голяма прозрачност във фонда за регионите
В очакване на надпреварата между общини и министерства за 500-те млн. лв. от правителствения фонд за развитие Националното сдружение на общините направи предложения за по-голяма прозрачност и равнопоставеност в разпределянето на ресурса. 350 млн. лв. ще отидат за реализиране на общински проекти, а останалите - на министерски. Въпреки че принципно общините подкрепят идеята за такъв фонд, оттам изтъкват някои слабости по отношение на прозрачността, равнопоставеността и обективността при подбора на проектите.

Според кметовете липсват обективни и измерими критерии, които да гарантират равнопоставена оценка и класиране на проектите. "Няма как да се измери приносът за икономическото развитие или съответствието с програмата на правителството например на даден проект. Не е наша работа да предлагаме други критерии, но обръщаме внимание, че така зададени, е трудно да ги измерим. Ако ни попитат обаче, ще кажем", обясни пред "Сега" изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова. Организацията настоява за показатели, които да позволяват и на кандидатстващите институции да извършат вътрешен подбор на своите проекти.

По отношение на финансирането от сдружението препоръчват да се включат някои сектори като например туризъм, както и проекти за тържища и пазари, индустриални зони, бизнес паркове, логистични центрове и др. инфраструктура за подкрепа на бизнеса. Това може да стане за сметка на транспортната инфраструктура например, която според сдружението трябва да се стесни само до пътна.

Въпреки че няма ограничения за кандидатстване на общините, според сдружението би следвало да се дава предимство на проекти от общини и области с по-висока от средната за страната безработица, както и от региони и общини, в които са насочвани сравнително по-малко национални и европейски ресурси през последните 7 г.

България е заплашена от нови наказателни процедури заради Странджа
Скандалният строител на комплекса "Златна перла" се провали в опита си да получи обезщетение за разрушените хотели
Гражданските протести против съсипването на парк "Странджа" не спират от 7 години. За желаещите да го застроят също няма спирачка.
Застрояването на Природен парк "Странджа" може да продължи с нова сила. Вчера Върховният административен съд реши, че общият устройствен план на Царево, който от години се оспорва, може да влезе в сила. Това означава, че вече няма пречки да се разгърне предвиденото в плана изграждане на хотели и вили със 75 000 легла в горите на Странджа близо до черноморските плажове. Природозащитниците веднага обявиха, че ще сезират Европейската комисия и че България трябва да се готви за нови тежки наказателни процедури за погазване на екологичните правила на ЕС.

Планът за Царево е дело на печално известния архитект Калин Тихолов, прочул се с несебърската афера "Дюнигейт" и с неуспешен опит да стане министър на инвестиционното проектиране. Основна заслуга за лансирането на плана има бившият кмет на Царево Петко Арнаудов, който от няколко месеца е шеф на местното горско стопанство. Природозащитниците оспориха процедурата по приемане на плана и сезираха ЕК, която започна наказателни процедури срещу България. По времето на ГЕРБ Министерството на околната среда се отказа от оценката за въздействие, приета през 2008 г. без задължителното обществено обсъждане. През 2013 г. друг състав на ВАС отмени заповедта на Министерството на регионалното развитие за одобряване на общия план. С вчерашното решение на ВАС обаче проблемите започват отначало.

Проверка на "Сега" показа, че след съдебното заседание на 13 декември 2013 г. е постъпила молба от новото ръководство на Министерството на околната среда планът за застрояване на Странджа да влезе в сила. "Случайно или не, при започване на изграждането на скандалното селище "Златна перла" през 2006 г. в Странджа и при одобряването на ОУП на Царево през 2008 г., както и сега в управлението е един и същ зам.-министър на околната среда - Чавдар Георгиев (БСП)", посочват от коалицията "За да остане природа в България".

При новия развой на събитията се очертават поне 3 наказателни процедури срещу България, предупреди Свилен Овчаров от "Зелени адвокати", който води делата на Асоциацията на парковете в България. България директно нарушава евродирективите за стратегическа екологична оценка, за защита на птиците и за хабитатите. "Това управление явно смята, че няма да е на власт след 1 г., за да взема подобни решения. Всичко се прави заради няколко спекуланти, близки до ДПС, "Мултигруп" и Йордан Цонев", добави гневен зеленият адвокат. Овчаров обясни, че въпреки решението на ВАС регионалното министерство би могло да отмени устройствения план. Според него в противен случай България ще бъде натоварена с милиони евро глоби от ЕК, които ще се плащат от данъкоплатците. Адвокатът обаче не вярва в чудеса.

Еколозите от дълги години се борят да не се допуска незаконно строителство в Природен парк "Странджа", който е най-обширната защитена територия в България и най-големият широколистен горски комплекс на Европа. Еколозите твърдят, че ОУП на Царево предвижда застрояване на около 2/3 от крайбрежието в общината - въпреки че това е парк със специален статут и част от "Натура 2000".

От екологичното ведомство не успяха да дадат коментар за "Сега" до редакционното приключване на броя, а от регионалното министерство обещаха да кажат становището си в понеделник.

24 часа
Най-силният българин яде по 1,5 кг месо на ден и 15 крем карамела
Той е най-якият мъж в България и сред най-силните на планетата. 29-годишният Стоян Тодорчев от Перущица е абсолютен републикански и неколкократен световен шампион в силовия многобой, популярен като Strong man.
През август 2010 г. нашият исполин и 7 състезатели от други държави поставят рекорд за “Гинес”, след като издърпват 195-тонния карго самолет “Руслан”, най-тежкия на земята. Над 120 000 души в Уляновск, Русия, стават свидетели на постижението им.

“Бяхме вързани с въжета през кръста. Организаторите не успяха да намерят равен терен и трябваше да теглим по лек наклон. Всеки път, когато пилотът удареше спирачка, самолетът тръгваше назад, а това допълнително увеличаваше масата му”, спомня си Стоян.

Осмината здравеняци влачат машината 6,49 метра. 6 г. преди тях други 10 великани не успяват да я помръднат. “Запалих се по Strong man още като малък. Гледах с часове по телевизията тези здрави мъже и много исках да съм като тях”, разказва Тодорчев. Като ученик тренирал баскетбол заради високия си ръст, но за кратко.

Бил на 14 г., когато започнал да помпа мускули във фитнеса. Стимулирал го и брат му Георги, който е ММА боец. Докато връстниците на Стоян ритали топка и ходели по дискотеки, той тренирал вкъщи лежанка на 2 табуретки. Първата му щанга била 30 кг. Не пропускал ден без упражнения.

“Имах си собствена програма, която заимствах от списания. Съставих си и диета на протеини и зеленчуци. Спазвам я и досега”, обяснява Дан Колов от Перущица. Младият мъж изяжда по 1,5 кг месо на ден. Закусва обикновено с овесени ядки. Менюто му включва и ориз, картофи, яйца, риба. Най-голямото изкушение за него е крем карамелът.

“Мога да унищожа 15 купички наведнъж, но ако е приготвен от майка ми Мария”, уточнява Тодорчев. Тя обаче се въздържа да го прави често, за да не нарушава режима на сина си. Покрай него всички в семейството се научили да се хранят разделно.

Труд   
Психично болни в риск от затрупване при земетръс
Пациентите на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Курило не само че се лекуват в сгради пред разпад, но са в риск да бъдат затрупани при земетресение.

Това става ясно от становище на Министерството на здравеопазването (МЗ), изготвено след въпроси на "Труд". Потърсихме принципала на болницата, защото след Коледа там падна един от таваните и като по чудо нямаше пострадали.

"Помещаваме се в 8 сгради, строени в далечната 1949 г. А някои са и 20 г. по-стари", разказа пред "Труд" директорката на психиатрията д-р Цветеслава Гълъбова. Според МЗ те са вдигнати между 1954 и 1998 г., а сградният фонд не е в добро състояние.
"Необходими са основни ремонти и привеждане в съответствие на законовите изисквания за устойчивост на земетръс и енергийна ефективност, но до този момент от болницата не са представяни проекти", заявиха от МЗ.

"Не сме изпращали проекти, защото зданията нямат строителни книжа. Осигуряването им струва 30-40 хил. лв. Трябва да ги вземем от издръжката на болницата, а това е немислимо", коментира директорката. Тя допълни, че няма никакъв смисъл сградите на психиатрията да се ремонтират, защото те са като "слепени кубчета" - нямат основа, нямат мазета. По тази причина не издържат на атаките на климата. От 2006 г. до сега лечебното заведение е наводнявано 3 пъти. А през 2005 г. се стигна дори до евакуиране на пациентите, тъй като болницата се намира върху най-ниското място в Софийското поле.

От години екипът на болницата настоява тя да се премести в нова сграда. През 2012 г. тогавашният здравен министър д-р Стефан Константинов обеща да го стори. Но със смяната му се затри и проектът за строеж. Попитахме МЗ ще извърши ли преместването. "Осигуряване на нова сграда в рамките на София при наличие на собственост на болницата - земя и сгради, не е икономически целесъобразно, без да визираме какъв ще е общественият отзвук от евентуалното пребазиране на болницата в идеалния център на града", бе отговорът на МЗ.

"Модерната психиатрия не е в гората, пък дори и да е в помещения като Версай!", контрира д-р Гълъбова и попита за коя нова болница обществото е питано къде да бъде вдигната и какъв отзвук е излъчило то някога. "Да видим дали, ако на някого в МЗ детето му е с шизофрения, ще го доведе при нас, или ще избяга, щом види условията. И дали веднага няма да притича в психиатрията в университетската болница в центъра на София?!", завърши директорката на Курило.

МЗ е дало 1,16 млн. лв. за ремонти в 2 държавни психиатрии през 2013 г. и за изграждане на защитено жилище към психиатрията в Севлиево, отчетоха от ведомството.




Стандарт
Грипът пълзи и към Варна
Обявяват епидемия в София-област в понеделник, студът идва след 7 дни
След като в петък Бургас обяви грипна епидемия, броят на заболелите се увеличава и във Варна. През последните седем дни са регистрирани 372 пациенти, което е с близо 120 повече спрямо предходния период, отчитат от Регионалната здравна инспекция. Въпреки увеличението заболеваемостта все още е в характерните за сезона граници.

Най-голям брой на случаите на заболели от грип и от остри респираторни заболявания са при възрастовите групи 5 до 14 години и от 15 до 29 години. 62 деца на възраст до 4 години също са болни. Повишена е и заболеваемостта от чревни инфекции. Регистрирани са нови 54 случая, като предходната седмица те са били 30.

Очаква се следващата седмица грипна епидемия да бъде обявена и в Софийска област. Решението бе взето на заседание при областния управител Емил Иванов, който проведе среща с д-р Александър Златанов - директор на Регионалната здравна инспекция в Софийска област, и неговия заместник д-р Валентин Пеев.

Синоптиците очакват в края на следващата седмица времето най-накрая да застудее. Прогнозите са за максимални температури малко над 0 градуса. Възможно е и да завали мокър сняг. Дотогава обаче времето ще е топло. Очаква се днес на отделни места в България живакът да удари 15 градуса. "Високите температури в следобедните часове и гъстата мъгла рано сутрин позволяват на вирусите да се разпространяват още по-лесно", коментираха доктори. Те препоръчаха децата и пенсионерите да избягват обществените места, където се събират много хора, тъй като в двете възрасти заболеваемостта е най-висока.

Напрегнат избор за Неврокопски митрополит
Светият синод избира в неделя наследника на дядо Натанаил на фона на разтърсващите църквата скандали и споровете около вота за самия Неврокопски митрополит.

В събота Светият синод заседама и изслуша доклада на Видинския митрополит Дометиан - наместник на овдовялата Неврокопска епархия, на когото Светия Синод бе възложил организирането на изборите за нов Неврокопски митрополит.

Дометиан също си навлече гнева на местните с поредица църковни рокади. След смъртта на митрополит Натанаил, епархията временно се управлява отнего. Духовници и миряни обаче го обвиниха в неправомерни уволнения на свещеници, което според тях се прави, за да се повлияе на избора на нов митрополит. Те настояваха изборът да бъде отложен. Свещеници отрано предупредиха, че ще обжалват вота.

Митрополитите трябва да избират между Мелнишкия епископ Серафим и Браницкия епископ Григорий.

На срещата на митрополитите в неделя ще присъства и патриарх Неофит.